3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

David and Lisa
To psykisk besværede unge møder hinanden på en anstalt og får stort betydning for hinandens udvikling.
STÆRK SKILDRING

Sammenhængende film:
David and Lisa (1962)
David and Lisa (tv) (1998)

Frank Perrys "David and Lisa" er en intens og nærgående skildring af to besværede psyker, som mødes på midten og på smukkeste vis udvikler hinanden i en positiv retning.

Teatralsk iscenesættelse
Intensiteten i filmen skyldes først og fremmest, at iscenesættelsen nærmest er teatralsk: Vi bevæger os sjældent uden for anstaltens vægge. Samtidig rummer filmen dog en billedlig variation og udfordring for tilskueren, så "teaterstykket" aldrig bliver ensformigt.

Den unge David Clemens ankommer til en anstalt for psykisk syge: Han er ekstremt velbegavet men tåler ikke, at nogen rører ved ham. På anstalten bliver der taget kærligt hånd om ham.

Sprudlende rim
David møder hurtigt den kønne og skizofrene, Lisa, der - når hun ellers "er" den rette person - udstråler stærk og utvetydig imødekommenhed. Hun taler i glade og sprudlende rim, som David gengælder til hendes store fryd.

Symbolmættet
Gennem mange rimfulde konversationer og symbolfyldte billedkompositioner skildrer instruktør Frank Perry de to unge menneskers vej mod en mere lys tilværelse.

Det er ikke uden komplikationer og smertefulde stunder, at de to arbejder sig nærmere en psykisk helse, men budskabet er smukt.

Stærkt & ægte
Keir Dullea spiller stærkt og ægte, ligesom Janet Margolin yder en pragtfuld præstation. To svære roller bliver mesterligt udført. Også i mindre roller er der mindeværdigt spil at hente, bl.a. Howard Da Silva som gennemsympatisk anstaltsleder.
Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
David and Lisa

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: David and Lisa
Instr: Frank Perry Prod: Paul M. Heller  Manus: Eleanor Perry  Baseret på: roman af Theodore Isaac Rubin  Foto: Leonard Hirschfeld  Klip: Irving Oshman  Mus: Mark Lawrence  
Medvirkende:
Keir Dullea (David Clemens)
Janet Margolin (Lisa)
Howard Da Silva (Dr. Swinford)
Neva Patterson (Mrs. Clemens)
Clifton James (John)
Priser:
AAN, Bedste Adopterede Manuskript
AAN, Bedste Instruktør
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.