X+Y (2014)

  En socialt hæmmet teenager med en særlig matematisk begavelse får alle tiders chance for at folde sig ud sammen med ligesindede i en international konkurrence.


  MINUS, GANGE OG PLUS

  Film med autistisk tema:

  Rain Man (1988)
  Mercury Rising (1998)
  Her i nærheden (2000)
  Inspector Lewis: And the Moonbeams Kiss the Sea (2008)
  Superbror (2009)

  A Brilliant Young Mind (2014)

  The Accountant (2016)

   

  Uhensigtsmæssigt sødladent indstillet britisk drama om teenageren Nathan, der er knaldgod til tal, men ikke så god til at begå sig socialt. Nathan er autist og har problemer både med sin mor og klassekammeraterne.

  Et sandt taltalent
  Men så bliver hans sande talent opdaget. Han kan knække selv de sværeste matematiske formler, og en sklerosesyg folkeskolelærer går med til at træne knægten, så han kan deltage i et internationalt matematikstævne i Taiwan. Måske er dette muligheden for Nathan for at komme ud af de mentale skygger og træde i karakter...

  Lunken troværdighed
  Unge Asa Butterfield gør det hæderligt i den komplekse hovedrolle, men det er for ham - ligesom for alle øvrige medvirkende - vanskeligt at træde helt ind i handlingen, da filmen aldrig bliver mere end lunkent troværdig.

  Poppet + sentimental
  Hertil er selve stilen alt for poppet og samtidig stædigt sentimental. Ikke nogen køn kombi, og "A Brilliant Young Mind" kører da også tidligt sig selv ud på dét sidespor, hvorfra den ligeså stille triller jævnt upåagtet i mål.

  Misbrugt potentiale
  Potentialet ligger ellers lige for: Ung mand med problemer bliver næsten mand på bevidsthedsudvidende rejse. Og ung mands mor, der blev alt for tidligt enke, ser muligheden i en flirt med humanistisk, dødsmærket lærer. Begge historier rådner desværre op i musik og kikset sødladenhed.

  Grundlæggende hjertet på rette sted
  Det er ærgerligt og uforståeligt, da historien grundlæggende har hjertet helt på rette sted. Ind imellem opstår små lommer af intens troværdighed, særligt når musikken undtagelsesvis træder i baggrunden. Men disse øjeblikke kvæles hurtigt at både lyden, men også af de nævnte melodramaer.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2014, Storbritannien, Drama, Teenagere, 111 min.

  Dansk titel: A Brilliant Young Mind
  Instr: Morgan Matthews Prod: Laura Hastings-Smith, David M. Thompson Manus: James Graham Foto: Danny Cohen Klip: Peter Lambert Mus: Martin Phipps