Trumbo (2015)

  En svinepopulær Hollywood-manuskriptforfatter fængsles og sortlistes på grund af sin kommunistiske overbevisning.


  METAFILM I FOKUS

  Som Hollywood-historisk indføring er dette biografiske drama udmærket underholdning. Vi præsenteres i dramatiseret form for en lang række af de store moguler, producenter, skuespillere, instruktører og manuskriptforfattere.

  Populær, men sortlistet
  Alt sammen centreret om manuskriptforfatteren Dalton Trumbo, der er svinepopulær og succesfuld op gennem 40’erne, indtil hans åbenlyse kommunistiske sympati sendte ham både i retten og fængslet med efterfølgende sortlistning til følge.

  Et skæbneportræt
  "Trumbo" er et portræt af denne skæbne og en af skuespiller Bryan Cranstons første store filmroller efter den tordnende succes med tv-serien, Breaking Bad (2008-13).

  Politisk forkvaklet
  Dalton var yderst ihærdig og havde mundtøjet i orden. At det bragte ham i store vanskeligheder sætter filmen en tyk streg under. Han sagde, hvad han mente, og satte ikke sin kommunistiske tankestrøm under en skæppe. Og det var brænde på det politisk forkvaklede landskab i 50’ernes USA.

  Som skidt fra en spædekalv
  Efter opholdet i fængslet sætter den altid kreative Trumbo sig atter ved skrivemaskinen og spytter manuskripter ud som skidt fra en spædekalv. Men han er nødt til at skrive under pseudonym, hvis han da ikke giver en kollega æren.

  Fokus på det professionelle
  Cranston rammer uden tvivl mange af Trumbos særkender - i mimik og kropssprog. Altid rygende og med et iltert temperament kunne han være en pest for familien. Filmen har mest fokus på den professionelle karriere og det politiske tovtrækkeri og er mindre interesseret i den bagvedliggende psykologi.

  Metafilmen i fokus
  Det virker som en lidt fejlvægtet fordeling, for resultatet bliver en lidt for glat og perfektionistisk film, hvor nutidige skuespillere står i kø for at portrættere vigtige Hollywood-personager som John Wayne, Kirk Douglas, Sam Wood, Hedda Hopper og Louis B. Mayer. Det er altså metafilmen, der helt tydeligt er i fokus - og vore dages filmfolks store fascination af storhedstiden.

  Fortravlet fortællestil
  I de mange biroller finder man strejf af noget af det rigtige, men i det store og hele oplever man dem mest som mudder i en fortravlet fortællestil. Fordybelsen og eftertanken er der ikke tid til, og tilbage sidder man med et indiskutabelt flot tids- og filmindustribillede, men uden kant eller personlighed.

  Overpolstret lyddyne
  Et miks af originalkomponeret og tidstypisk underlægningsmusik lægger som oftest filmen i en hyggelig, men overpolstret dyne af lyd.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2015, USA, Biografi, Drama, 124 min.

  Dansk titel: Trumbo
  Instr: Jay Roach Prod: Kevin Kelly Brown, Monica Levinson, Michael London, Nimtt Mankad Manus: John McNamara Baseret på: bog af Bruce Cook Foto: Jim Denault Klip: Alan Baumgarten Mus: Theodore Shapiro
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Cranston)
  • GG-N - Bedste skuespiller (Cranston)
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Mirren)