Skønheden og udyret (1983)

  En far og hans teenagedatter skal tilbringe dagene mellem jul og nytår alene sammen. Faderen bliver så optaget af datteren og hendes kærester, at det nærmest bliver en besættelse.


  TRAGIKOMISK MENNESKESKILDRING

  Endnu engang overbeviser Nils Malmros med et af sine stærke og solidt spillede hverdagsdramaer, der får hjertet til at banke og hårene til at rejse sig, fordi det kommer tæt på.

  Privatlivets ufred
  Da far og datteren Mette skal tilbringe dagene mellem jul og nytår alene sammen, udvikler han pludselig en voldsom interesse for hendes privatliv - hendes drengevenner der kommer og går, hendes telefonsamtaler, osv.

  Underkuet begær?
  Er der tale om et underkuet begær, berøres dette mulige tema kun med yderste forsigtighed, således at faderens følelser aldrig synligt bevæger sig ud over almindelig kærlighed til datteren. Antydningerne er der dog, og dette antydningernes spil gør filmen stærk, nervefyldt - og samtidig begavet vittig.

  Barnlig forvirring
  Filmens veludviklede humor distancerer nemlig i høj grad de truende "ulovlige" undertoner. I stedet for at blive et drama om incest, står "Skønheden og udyret" stærkt alene som en skildring af det voksne menneskes barnlige forvirring. Et tema, Malmros ofte kredser om i sine film.

  Intenst spil
  Spillet mellem Klein og Arlien-Søborg er guld værd og intenst, så det ryster. De vogtende faderøjne er hård kost for den frejdige teenagedatter og hendes krop i rivende udvikling. Den nyeste kæreste på arenaen, den temmeligt underudviklede Jønne, må også stå for skud, når faderen vil bore i de unges forhold.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1983, Danmark, Psykologisk drama, Teenagere, 86 min.

  Dansk titel: Skønheden og udyret
  Instr: Nils Malmros Prod: Per Holst Manus: Nils Malmros Foto: Søren Berthelin, Jan Weincke Klip: Birger Møller Jensen Mus: Gunnar Møller Pedersen, Henry Purcell
  Priser
  • BD - Bedste film
  • BD - Bedste skuespillerinde (Arlien-Søborg)
  • RB - Bedste film
  • RB - Bedste manuskript
  • RB - Bedste skuespillerinde (Arlien-Søborg)
  • RB - Bedste skuespiller (Klein)
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering