The Pledge (2001)

  En netop pensioneret betjent tager en sidste sag og havner i et net, han ikke kan komme ud af igen.


  ROLIG SPÆNDINGSFILM

  Skuespilleren Sean Penn overbeviser som instruktør med "The Pledge", en afdæmpet nervefyldt historie, der går tæt på en hårdt prøvet mand og hans definitive sammenbrud.

  Sympatisk drabsbetjent
  Jack Nicholson spiller med stor kraft den sympatiske drabsbetjent, Jerry Black, der er lige ved at gå på pension, da en ny sag dumper ind på kontoret.

  Usikkerhed om drabsmanden
  En lille blond pige er blevet voldtaget og myrdet, et blandt flere tilsvarende mord. En af byens unge betjente får hurtigt dømt den enfoldige indfødte, Toby Wadenah (Benicio Del Toro i en pragtfuld birolle), men Jerry føler sig ikke sikker på, at Toby er morderen.

  En besættelse
  Jerry har lovet det sidste offers mor, at han nok skal finde morderen, og dette bliver en besættelse for ham. Han flytter ud i bjergene, hvor han kan slappe af med lidt lystfiskeri, han forelsker sig i en lokal kvinde og køber en lille tankstation.
   

  På tæerne

  Men kvinden har en datter, der lige nøjagtig er i farezonen for at blive næste offer for morderen, så Jerry er selvsagt på tæerne og betragter enhver ualmindelig tilnærmelse mod pigen som en trussel.

  Kærkommen variation
  "The Pledge" er en kærkommen menneskelig variation over et kendt drabsagstema. Jack Nicholson tilfører betjentrollen nye og stærke dimensioner i en vidunderlig præstation. Det er længe siden, han er blevet tilbudt så god en rolle.

  Større råderum
  Det behagelige tempo og den upoppede fortællestil er en skøn kombination, der giver filmen meget større råderum og tillader fine nuancer at træde frem.

  Fyldt med kontraster
  Smukke billeder fra Nevadas natur medvirker til at skabe stærke kontraster. "The Pledge" er i det hele taget fyldt med kontraster og munder ud i en overrumplende slutning, der er ganske tankevækkende.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2001, USA, Thriller, Krimi, Drama, Mystik, Børn på film, Seriemordere, 128 min.

  Dansk titel: Løftet
  Instr: Sean Penn Prod: Michael Fitzgerald, Sean Penn, Elie Samaha Manus: Jerzy Kromolowski, Mary Olson-Kromolowski Baseret på: bog af Friedrich Dürrenmatt Foto: Chris Menges Klip: Jay Lash Cassidy Mus: Klaus Badelt, Hans Zimmer
  Priser
  • BD-N - Bedste amerikanske film
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering