Genç pehlivanlar (2016)

  En gruppe små og halvstore drenge træner indædt deres yndlingssport, brydning. Snart er der mesterskaber, og intensiteten får et nøk opad.


  ÆRLIG STIL

  Fremhævet af selveste Kemal Atatürk som en ærbar sportsgren har brydning altid spillet en vigtig rolle blandt såvel unge som gamle i Tyrket. Det mærkes tydeligt i Mete Gümürhans Berlin-prisvindende dokumentar og er fortalt i en fint afrundet stil, der søger hele historien blandt unge håbefulde brydere, snarere end blot sporten.

  Dommen på vægten
  Filmen indledes herligt af en vejescene, hvor halvstore, små og endnu mindre drenge kommer på vægten for at få dommen: Er de for tynde, for tykke eller lige tilpas. Træneren lægger ikke fingre imellem og afsiger hurtigt sine dessiner. Drik mindre cola, spis mere fedt. For hans drenge skal være i topform, når de tyrkiske mesterskaber i brydning afvikles.

  Afrundet & vedkommende
  Hvad der gør "Young Wrestlers" til en særlig afrundet og vedkommende dokumentarfilm er instruktørens dybe fokus på drengene. De har alle sammen følelser, men nogle er selvsagt mere følsomme end andre, og det kan blive nødvendigt at trøste - eller tage med på hospitalet, når en omgang næseblod er lidt for genstridig. Alt sammen trænerens job, og han har måske ikke ligefrem det store kørekort i empati.

  Stærkt sammenhold
  Drengenes indbyrdes forhold er til gengæld godt og præget af sammenhold og godt humør. Når der en ledig stund fra træningen, nusser de gerne hinandens hår og er i det hele taget fulde af indlevelse, hvis en er ked af det eller har hjemve.

  Ærlig stil
  Den dokumentariske stil er ærlig og helt uden unødvendig indpakning. Her er ingen saftige kamerature eller underlægningsmusik. Kameraet er ofte blot fluen på væggen, og det er tydeligt, at drengene dårligt ænser dets tilstedeværelse. Autenticiteten er opnået gennem dygtigt filmarbejde og en instruktør med forståelse for børn og unge mennesker.

  Sporten mindre central
  Så selvom det bærende tema er brydning, spiller sporten en mindre central rolle. Instruktøren er langt mere interesseret i børnenes og de unge menneskers reaktioner, følelser og indbyrdes forhold.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2016, Tyrkiet, Holland, Dokumentar, Coming of Age, Sport, Børn på film, Teenagere, 65 min.

  Dansk titel: Young Wrestlers
  Instr: Mete Gümürhan Prod: Asli Akdag, Aydun Dehzad Manus: Mete Gümürhan Foto: André Jäger Klip: Ali Aga
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation