Cocktail (1988)

    En ung mand med drømme om en karriere i finanssektoren bliver i stedet ferm bag en bar. Her kaster han både rundt med drinks og flirter med pigerne.


    BUNDKULT

    Givetvis mest en kultfilm på grund af sit kitsch- og bundniveau vrider "Cocktail" sig gennem oceaner af klichéer, flødebollede standardscener med vaklende skuespil og masser af fortænkt ungdsomsenergi.

    Alle ser op til Brian
    Tom Cruises Brian Flanagan er kernen i hele filmens univers. Han er dén, alle de unge - og ældre - piger ser op til og vil have med hjem på silkelagnerne. Han er dén, alle de unge fyre ser op til, fordi han er ekspert i at jonglere med glas og sprut bag bardisken. Men dybest set er Brian bare en helt almindelig, ung mand, der er ved at finde et ståsted i livet, og vejen dertil er bumpet.

    Brændende kvindehjerter
    Drømmen er et indbringende job på Wall Street, men det er en helt anden branche, han fanges ind af, da han møder bartenderen Doug Coughlin. Doug er nemlig fresh og alle tiders alkoholjonglerende forbillede, og Brian er hurtigt billigt solgt til en tjans bag bardisken, ikke mindst fordi, der automatisk følger brændende og villige kvindehjerter med i feststemningens kølvand.

    Over stok og sten
    Nu går det så over stok og sten for Brian. Han har succes og fundet meningen med livet. Men snart banker virkeligheden på, og selv kærligheden er ikke helt så enkel, som blikkene over bardisken ellers dikterer.

    Ufrivilligt urkomisk
    Roger Donaldsons iscenesættelse er ikke decideret ubehjælpsom, men omvendt er det svært at finde ret meget knæfaldende at sige om hverken stil, skuespil eller generel afvikling. "Cocktail" er bedst beskrevet som et ufrivilligt urkomisk billede på selvsmageri uden nogen form for personlighed.

    Blæst op til sprængepunktet
    Tom Cruise puster sig helt op til sprængepunktet i den nærved nuttede hovedrolle. Han løber med al opmærksomheden, men rollen og spillet holder slet ikke til presset - særligt ikke i de mere alvorlige stunder, der indløber mod filmens slutning.

    Rigeligt med musik
    Der er rigeligt med filmmusik til at sætte den rette 80’er-stemning. Hvis ikke det drøner ud af alle kanaler med tidstypisk pop og rock, sørger J. Peter Robinsons (u)originale toner for, at tilskueren i hvert fald ikke på noget som helst tidspunkt er i tvivl om, hvad han skal føle.



    Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1988, USA, Drama, Komedie, Romantik, 104 min.

    Dansk titel: Cocktail
    Instr: Roger Donaldson Prod: Robert W. Cort, Ted Field Manus: Heywood Gould Foto: Dean Semler Klip: Neil Travis Mus: J. Peter Robinson
    Priser
    • GG-N - Bedste sang ("Kokomo")