The Diary of a Teenage Girl (2015)

  15-årige Minnie indleder i al hemmelighed et seksuelt forhold til morens kæreste i en flakkende søgen efter identitet.


  MAKSIMAL INDLEVELSE

  +  PLUS: ærlighed | spil | fokus | ikke meget musik

  -MINUS: –

   

  Den fortjente prisvinder på bl.a Berlin- og Sundancefilmfestivalen, "The Diary of a Teenage Girl", er en eksistentielt, sensuelt og seksuelt vibrerende romantisk saga om 15-årige Minnie, der indleder et seksuelt forhold til morens kæreste Monroe.

  Ærlig tone
  Instruktør Marielle Heller har selv skrevet manuskriptet på baggrund af Phoebe Gloeckners roman, og det er hun sluppet særdeles heldigt af sted med. Filmen er nemlig tro mod sig selv og holder den ærlige tone hele vejen i mål.

  Identitets-famlen
  15-årige Minnie (spillet af 23-årige Bel Powley) famler efter en (seksuel) identitet og har kun haft synlige bryster i tre år, (som hun selv udtrykker det.) Da hun spiller op til morens unge kæreste Monroe, kan han ikke holde sig tilbage, og de to indleder et lyssky seksuelt forhold.

  Teenage- op/nedture
  Filmen skildrer i særdeleshed Minnies op- og nedture i dette forhold. Heraf filmens dagbogstitel, for Minnie indtaler jævnligt sine tanker på en transportabel båndoptager. Året er 1976, bukserne strutter de rigtige steder - men trods seksuelt frisind regnes en 15-årig stadig som et barn, og forholdet er nødt til at holdes i yderste hemmelighed.

  Fuldt fokus
  Historien fortælles betagende ukrukket og med fuldt fokus på Minnies store tekopøjne. Både udefra i en æstetisk kredsen om den unge kvindes sårbarhed og eksistentielt flakkende ansigt. Og indefra, i og med at filmen er dagbogsoptegnelser.

  Fuld af indlevelse
  Bel Powley er fuld af indlevelse i teenagehovedrollen, og man æder faktisk, at hun skal forestille at være 15 år, altså 9 år yngre end i virkeligheden. Alexander Skarsgård udgør et helt igennem troværdigt stykke mandfolk i sin bedste alder, fuld af delvist skyldbetynget begær. De to udretter mirakler på filmlærredet i en blanding af bittersødme og forbudt frustration.

  Ærlighedens udtryk
  Fritaget i vid udstrækning for underlægningsmusik har filmen et gennemført fokus på ærlighedens udtryk. I Brandon Trosts fotografering står 70’er-tidstypiskheden eminent og en anelse gulligt-filtreret, og kamerabevægelserne er rolige.

  Skønne biroller
  Kristen Wiig har fine scener som Minnies mor og Monroes kæreste, ligesom Abby Wait er skøn som den lille irriterende lillesøster, der hele tiden snager i storesøsterens privatliv.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2015, USA, Drama, Romantik, Teenagere, 102 min.

  Dansk titel: The Diary of a Teenage Girl
  Instr: Marielle Heller Prod: Miranda Bailey, Anne Carey, Bert Hamelinck, Madeline Samit Manus: Marielle Heller Baseret på: roman af Phoebe Gloeckner Foto: Brandon Trost Klip: Marie-Hélène Dozo, Koen Timmerman Mus: Nate Heller
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BERLIN - Grand Prix of the Generation 14plus International Jury
  • BERLIN-N - Crystal Bear-nominering
  • SUNDANCE - Cinematography Award
  • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering