Krøniken (2004)

  Mennesker mødes og sød musik opstår, men ikke uden malurt i bægeret og bestemt med store udfordringer gennem flere dekader.


  DRAMATISKE RADIOBØLGER

  Det begyndte godt i den nye store tv-satsning fra Danmarks Radio, den 24 afsnit lange, "Krøniken". Med en times varighed til hvert afsnit, altså sammenlagt et døgns danmarkshistorie i tv-format, kunne man da også kun håbe på, at serien kunne opretholde niveauet fra afsnit ét.

  Hyggelige personer
  Personerne tegnes hyggeligt og smertefrit i de to indledende afsnit, der fra start til slut formår at holde en fredsommelig, kærlig og interessevækkende tone, langt fra det overspillede eller kunstige.

  Fine tidsbilleder
  Scenografien er igennem alle afsnit i høj grad medvirkende til, at tids- og personbillederne er relativt troværdige, og man glæder sig også over de udadvendte og tydeligvis tændte skuespillere, der lægger sjæl i deres portrætter af de danske skæbner anno 1949-.

  Kører fast
  Senere i serien begynder personer og handling at køre lidt fast, og man savner efterhånden en smule fornyelse, hvori galleriet af ellers underholdende eksistenser kunne få lov til at udvikle sig.

  Hastværk & utroværdighed
  Der springes lidt vel rigeligt rundt i tiden, og mange af episoderne bærer generelt præg af hastværk og utroværdighed.

  En tikkende bombe
  Skuespillet udgør en tikkende bombe under hele produktionen, da det efterhånden står klart, at den tiltrængte fornyelse i de enkelte roller ikke indtræffer.

  Grænser til det pinlige
  Det begynder at grænse til de pinlige, at hver en rollefigur er så forudsigelig og må spille på det banale.

  Fornuften forduftet
  Dramatikken tager sine steder til i en sådan grad, at al sund fornuft og respekt for den gode historie synes negligeret. Hovedpersonen, Eriks, pludselige vanvid og Søs' flugt fra brylluppet hænger slet ikke sammen og grænser til den helt platte underholdning.

  Falder til jorden
  Som helhed betragtet fremstår "Krøniken" unægteligt noget gumpetungt i sin hårdt optrukne historie, hvor forsøget på at tage arven op efter Matador (tvs) falder temmelig hårdt til jorden.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2004, Danmark/TV, Drama, Historie, Biografi, Børn på film, Teenagere, 60 min.

  Dansk titel: Krøniken (tvs)
  Instr: Charlotte Sieling, Henrik Ruben Genz, Lone Scherfig Prod: Sven Clausen Manus: Stig Thorsboe Foto: Jørgen Johansson Mus: Jacob Groth
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation