Oxen (1991)

  I fattigdommens Sverige sidst i 1800-tallet slår en mand en god vens okse ihjel og skjuler kødet. Men det kommer til at koste ham meget dyrt.


  RÅT HISTORISK DRAMA

  En lille svensk perle, der er baseret på en virkelig historie. Vi befinder os i det fattige Småland i anden halvdel af 1800-tallet. Her ser vi i filmens spæde begyndelse en mand slå en fuldvoksen okse ihjel og partere dyret på stedet.

  Et anfald af afmagt
  I en anfald af afmagt valgte manden at slå en af sine bedste venners okse ihjel. Han kunne ikke længere overskue sin egen fattigdoms mulige konsekvenser med et sultende barn og en ligeledes afkræftet kvinde i sit ydmyge hus.

  Ingen vej tilbage
  Da først ugerningen er gjort, er der ingen vej tilbage, og det unge par må leve med en voldsomt dårlig samvittighed, der ikke kan undgå at skinne igennem, så folk i landsbysamfundet aner mistanke.
   

  Stik imod sund fornuft

  Der kommer et tidspunkt, hvor manden er nødt til at gå til bekendelse, men stik imod sund fornuft bliver han idømt livstid i et skrækindjagende fængsel. Resten af filmen kæmper lokalsamfundets præst en hård kamp for at få dommen omstødt.

  Den dårlige samvittighed
  "Oxen" beskiver den dårlige samvittighed med en sådan styrke, at tilskueren nærmest selv får ondt i brystet. I forvejen er filmen en perle i sin følte beskrivelse af fattigdom i et lille bondesamfund.

  De helt store følelser
  Det er en film, der kommer omkring de helt store følelser. Efter samvittigheden stifter vi bekendtskab med tilgivelsen, der kan være et ligeså stort problem at tage på sine skuldre. Filmen er med sit stærke skuespil og den troværdige scenografi et glimrende svensk tidsbillede, der giver meget at tænke over. En svag tendens til det sensationssøgende hæmmer filmen lidt undervejs.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1991, Norge, Psykologisk drama, Historie, Dyr på film, 91 min.

  Dansk titel: Oksen
  Instr: Sven Nykvist Prod: Jean Doumanian Manus: Sven Nykvist, Lasse Summanen Foto: Sven Nykvist Klip: Lasse Summanen Mus: Lubos Fiser
  Priser
  • AAN - Bedste udenlandske film
  • GULDB-N - Bedste fotografering