Prescription: Murder (1968)

  En psykiater slår sin kone ihjel og rejser efterfølgende til udlandet. Inden da har han gjort alt for at have alibiet i orden.


  ALLERFØRSTE COLUMBO-EPISODE

  Columbo, pilot-episoder:

  Prescription: Murder (1968)

  Ransom for a Dead Man (1971)

   

  Hele tre år før selve Columbo-serien produceredes denne pilot-episode, en slags selvstændig prøveklud for det videre seriekoncept. Det ses ganske tydeligt, at Peter Falk er endnu yngre, end han er i de tidlige sæson-episoder, og der ligger selvsagt en særlig spænding i at betragte, hvordan det hele reelt startede. Datoen 20. februar 1968 blev således ganske særlig i amerikansk tv-historie – det blev premieren på allerførste Columbo-episode.

  Spillefilms-udstråling
  En del aspekter adskiller pilotepisoden fra de følgende: Der er mere spillefilm over udstrålingen, ikke mindst i de særprægede fortekster og i Dave Grusins til tider fremragende filmmusik (særligt god under mordet i begyndelsen). Kriminalbetjent Columbos fremgangsmåder præsenteres her for første gang for publikum, og siden har man nok ment det nødvendigt at finpudse visse sider af hans udstråling.

  Aggressiv tilgang
  For eksempel er han et enkelt sted – meget atypisk for de kommende mange episoder i serien – aggressiv over for den unge kvinde, der har været med til at dække over mordet. Historien er finurligt skrevet med stor nerve i begyndelsen, hvor Gene Barrys psykiater Dr. Ray Flemming slår sin kone ihjel... og får elskerinden til at hjælpe sig med alibiet. Dr. Flemming rejser til udlandet, mens elskerinden sørger for de sidste detaljer derhjemme. Men dén plan har den unge kriminalbetjent Columbo hurtigt gennemskuet.

   

  Første skurkerolle

  Denne første pilot-episode er en professionelt skåret indgangsvinkel til flere end 70 efterfølgende episoder – og i sig selv ganske historiske 95 minutter. Gene Barrys fik her lov til at søsætte seriens allerførste skurk, og med sit åleglatte og selvsikre psykiater-portræt sætter han barren højt for kommende skurke.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1968, USA, Krimi, Drama, Columbo, 95 min.

  Dansk titel: Columbo: Prescription Murder (tv)
  Instr: Richard Irving Prod: Richard Irving Manus: Richard Levinson, William Link Foto: Ray Rennahan Klip: John Elias, Richard G. Wray Mus: Dave Grusin