Feriado (2014)

  En teenagedreng er på sommerferie hos familien på landet. Han er den stille type, der går meget for sig selv og er tiltrukket af den unge mand, Juano.


  DET INDRE DRAMA

  Diego Araujo spillefilmsdebuterede og prisnomineredes i Berlin med dette rolige og indadvendte drama med et homoseksuelt twist. "Feriado" udgør knap halvanden times lyrisk formuleret identitetssøgen som oplevet gennem øjnene på teenageren Juan Pablo.

  Stemples som mærkelig
  Han er parkeret som feriebarn hos familien på landet, og ikke alle evner at værdsætte bysbarnets stille sind. Han stemples som mærkelig, og pigerne forsøger forgæves at pirke lidt til hans bløde læber. Juan Pablo, der går under kælenavnet Juampi, er nemlig langt mere interesseret i Juano, den indianske mekaniker, der har reddet ham fra at blive slået og sparket.

  På behørig afstand
  Nu kredser Juampi på behørig afstand om Juano, konstant afsøger han med sine varme øjne, og begæret vokser i ham, når de to kaster sig fra højderne i den brusende elv. Men nogen forløsning for tiltrækningen synes umiddelbart vanskelig.

  Ung mand i tvivl
  Potentialet i "Feriado" er til at få øje på, og først og fremmest vinder filmen på den følt følsomme præstation af Juan Arregui i rollen som Juampi. Formidlingen af ung mand i tvivl er ufiltreret og troværdig og udgør filmens klart mest kraftfulde udtryk.

  Toppen af oprigtigheden
  Lagt i endnu mere stringent diminutive fortællerrammer kunne "Feriado" givet have stået betydelig mere enkelt, følsomt og eftertænksomt. Men et ødelæggende musiklag tager toppen af oprigtigheden, samtidig med at de dramatiske indslag i handlingen ikke er i nogen god balance. Flere gange tipper begivenhederne over i det let hysteriske.

  Sindbillede på Ecuador
  Som sindbillede på Ecuador omkring årtusindeskiftet, med alle de udfordringer og spændinger landet stod i, fungerer filmen klogt underspillet. Stemningerne får vi fra radioen eller tv’et i baggrunden, men vi oplever også, hvad dramaet gør ved familien, og hvilke bekymringer, det fører med sig.

  De indre drama
  Det klart største drama i filmen er dog Juampis eget, og hans rejse gennem sommeren til en selverkendelse i retning af at være homoseksuel er både betagende enkelt og smukt beskrevet.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2014, Ecuador, Argentina, Drama, 82 min.

  Dansk titel: Holiday
  Instr: Diego Araujo Prod: Hanne-Lovise Skartveit Manus: Diego Araujo Foto: Magela Crosignani Klip: Diego Araujo, Julián Giulianelli Mus: Daniele Luppi
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BERLIN-N - Generation 14plus - Best Film-nominering