Manhattan (1979)

  En frustreret New York-forfatter kærester med en 17-årig pige og vender samtidig verden med sine jævnaldrende venner.


  SNAKKEFILM I FLOT KULISSE

  De fleste Woody Allen-film er snakkefilm, og "Manhattan" er bestemt ingen undtagelse. Der bliver snakket bogstavelig talt uafbrudt: især Woody Allens egen karakter Isaac Davis lider af taledelirium, men også hans veninde/kæreste Mary (Diane Keaton) og ekskonen Jill (Meryl Streep er de rene symaskinenåle.

  Ivrige replikker
  Det er ikke nødvendigvis nogen svaghed ved filmen, at der bliver snakket meget. Det kan man få meget godt ud af, men det skaber unægtelig en noget stresset atmosfære, når man konstant skal lægge øre til replikker, der ofte er en kende fortænkte og ivrige. Woody Allen pakker dog sine replikker pænt ind i denne veloplagte komedie: den sort/hvide kulisse, der udgør portrættet af New York-delen Manhattan er æstetisk og fascinerende.

  Manhattan bliver forførende kunst
  Allen opnår en række fortryllende effekter i kameralinsen, og visuelt står "Manhattan" meget stærkt og mindeværdigt. Akkompagneret af George Gershwins orkesterværker, særligt "Rhapsody in Blue", bliver bydelen i Allens optik et stykke forførende kunst.
   

  For en særlig smag

  Allens stil og væsen er for en særlig smag. I "Manhattan" udstråler han dog en selvironi, der ikke synes påklistret, og hans lille og i sig selv komiske statur passer genialt i den ynkelige hovedrolle.

  Kvinder i topform
  Der er afdæmpet og betagende modspil fra unge Mariel Hemingway i rollen som den 17-årige Tracy, ellers fører kvinderne sig frem og spiller pingpong med Allen. Både Diane Keaton og Meryl Streep er i topform.  Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1979, USA, Drama, Komedie, Romantik, Teenagere, 96 min.

  Dansk titel: Manhattan
  Instr: Woody Allen Prod: Charles H. Joffe Manus: Woody Allen, Marshall Brickman Foto: Gordon Willis Klip: Susan E. Morse Mus: George Gershwin
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Hemingway)
  • AAN - Bedste originale manuskript
  • BD - Bedste ikke-europæiske film
  • GG-N - Bedste film