Klute (1971)

  En privatdetektiv kommer tæt ind på livet af en callgirl, der gemmer på en hemmelighed.


  STILREN KRIMINALFILM

  Alan J. Pakulas gennembrudsfilm, "Klute", indeholder et par ganske fantastiske skuespillerpræstationer af Jane Fonda og Donald Sutherland, og det er dette skuespil der holder samling på intensiteten.

  Mange symboler
  Historien fortælles omhyggeligt med meget lange klip og stationært kamera, og billederne er interessant opbygget med mange symboler og en gribende lyssætning.
   

  En prominent person

  Privatdetektiven John Klute bliver sat til at efterforske en prominent persons forsvinden, og han finder ved hjælp af nogle meget sigende breve frem til callgirlen Bree Daniels. I begyndelsen er Bree ikke særlig samarbejdsvillig, men Klute maser sig alligevel ind på livet af hende og stiller hende en række spørgsmål.

  Deltids-callgirl
  Bree fungerer som "deltids-callgirl", og engang har hun også mødtes med den forsvundne mand. Klute har nogle bånd med telefonsamtaler mellem Bree og kunden, og et par Bree-monologer høres talrige gange igennem hele filmen som en slags ledetråd.
   

  Borer i fortiden

  Efterhånden åbner Bree sig for Klute i takt med, at hun i stigende grad opdager sin angst for overfald og storbyens vælde. Klute borer i hendes fortid, og hun søger hans selskab. Der opstår ingen forelskelse men derimod et slags samarbejde mellem de to, og et venskab former sig langsomt.

  Mod et spændt klimaks
  Mens Klute kæmper med opklaringen af sin sag, følger tilskueren samtidig på raffineret vis en samtale mellem Bree og hendes psykiater (det er udelukkende Bree, der taler). Hér bliver vi fortrolige med personen Bree Daniels og hendes opfattelse af John Klute. Mod slutningen trækkes vi mod et spændt klimaks, der på nervepirrende vis kan få hvilket udfald, det skal være.

  Oprigtig præstation
  Fuldt fortjent høstede Jane Fonda en Oscar for sin præstation som Bree Daniels. En følelsesfuld, oprigtig, varm og meget følt præstation. Donald Sutherland yder hende udmærket modspil, men hans ansigtsudtryk er, lidt ensformigt, fuldstændig det samme i samtlige minutter: Ægte pokerfjæs, ikke ét smil, højst et kvart!

  Ikke helt almindelig film
  "Klute" er en velfungerende, engagerende og ikke helt almindelig kriminalfilm. Der bliver sat fokus på et par storbyskæbner, hvilket modvirker, at filmen drukner i privatdetektivisme og slåskampe. En dvælende, eksperimenterende og ganske uforglemmelig oplevelse.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1971, USA, Krimi, Thriller, Mystik, 109 min.

  Dansk titel: Klute
  Instr: Alan J. Pakula Prod: Alan J. Pakula, David Lang Manus: Andy Lewis, Dave Lewis Foto: Gordon Willis Klip: Carl Lerner Mus: Michael Small
  Priser
  • AA - Bedste skuespillerinde (Fonda)
  • AAN - Bedste orginale manuskript
  • GG - Bedste skuespillerinde (Fonda)
  • GG-N - Bedste manuskript