Girl with a Pearl Earring (2003)

  En tjenestepige bliver en erotisk besættelse for kunstmaleren Johannes Vermeer, og han må for alt i verden male hende uden konens medvidende.


  EN LILLE PERLE

  En filmisk skønhedssalon med åbent hus: "Girl With a Pearl Earring" er en sand delikatesse og visuelt en lille perle. Historien udspiller sig i 1665 i den lille hollandske by Delft. Her får maleren Johannes Vermeer og hans familie en ny ung tjenestepige, der viser sig ikke at være helt som de andre.

  Erotisk inspiration
  Maleren opfanger ikke alene pigens skønhed men også hendes sans for detaljen og den dybere mening med hans kunst. Hun inspirerer ham i høj grad i det daglige arbejde - ikke mindst erotisk, om end det bliver på antydningens plan - og han beslutter sig for, at han vil male et portræt af hende. Men den højgravide kone på etagen nedenunder må intet vide. Det vil kunne gøre hende fuldkommen vanvittig af jalousi.

  Stort kunstnerisk overskud
  Instruktøren Peter Webber griber det historiske tema an med stort kunstnerisk overskud. Filmen er fra første scene en visuel rejse, der forkæler øjet i farver, lys og skygge.
   

  Stærke "malerier"

  Kompositionen i Eduardo Serras fotografering lægger sig tæt op af malerkunstens akkuratesse, og filmen vil blive husket for sine stærke "malerier" af stemninger og mindst ligeså maleriske portræt af den jomfruelige tjenestepige. I rollen som tjenestepigen Griet rammer Scarlett Johansson flot det uskyldige og nervøst nysgerrige. Filmen er generelt præget af pæne skuespillerpræstationer.

  Sanselig tålmodighed
  Filmens styrke ligger i høj grad i dens sanselige og tålmodige tilgang til historien, så billederne bliver stemninger i sig selv og historien sekundær. Meget af filmen foregår uden dialog - desværre dominerer Alexandre Desplats plagiat-filmmusik hér lidt for meget.  Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2003, Storbritannien, Luxembourg, Drama, Romantik, Biografi, Historie, 95 min.

  Dansk titel: Pige med perleørering
  Instr: Peter Webber Prod: Andy Paterson, Anand Tucker Manus: Olivia Hetreed Baseret på: roman af Tracy Chevalier Foto: Eduardo Serra Klip: Kate Evans Mus: Alexandre Desplat
  Priser
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste kostumedesign
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Johansson)
  • GG-N - Bedste musik