Pigen med fletningen (2005)

  8-årige Karla taler nysgerrigt med en række kyndige voksne om København og bliver klogere på byens bygninger og historie.


  FIN LILLE DOKUMENTAR FOR BØRN

  Filminstruktør Jytte Rex har skabt en fascinerende lille dokumentarfilm om det indre København, som byen tog sig ud på hendes egen barndom, og som den bliver oplevet i dag af 8-årige Karla.
   

  Ingen selvbiografi

  "Pigen med fletningen" er ingen selvbiografi, men er flere steder inspireret af Jytte Rex' egen barndom i København, hendes oplevelser af bygninger, personligheder og stemninger.
   

  Repræsenterer en anden tid

  Karla repræsenterer en anden tid og har forbedrede muligheder for at tale med de voksne, hvilket hun benytter sig af på sin lille rejse gennem byen. En digter læser op af sin bog, en arkitekturkyndig fortæller på havnerundfarten, en organist genfortæller et par af Bibelens eventyr.
   

  Nysgerrig & modtagelig

  Karla er nysgerrig og modtagelig - og den dejlige piges skønne humør smitter af på tilskueren og er i høj grad med til at gøre dokumentaren både kær og fængende.

  Kunstnerisk fortællelyst
  Jytte Rex' egen fotografering er kendetegnet ved en høj grad af kunstnerisk fortællelyst: Billederne af hovedstaden er ofte støbt i flere lag eller bevidst hakkende slow motion, men stilen er overordnet malerisk, dvælende - hvor lyde, musik, kirkeklokker eller en susen i egetræet er med til at skabe den intime stemning, der gør filmen mindeværdig.
   

  Stilet til børn

  Det Danske Filminstitut skrev om filmen: "'Pigen med fletningen' er stilet til børn og lavet på opfordring fra Bodil Cold-Ravnkilde, DFI’s børnefilmkonsulent. Filmen er produceret parallelt med en anden hjemstavnsfilm for børn og unge, Jørgen Leths 'Aarhus'. For begge projekter gælder det, at de - samtidig med at de skulle skildre barndommens steder - gerne måtte reflektere over, hvor den voksne filmskabers billeder stammer fra. Er barndommen en slags hovedstol for den kunstneriske skaben, og hvor direkte trækker man i givet fald på dette reservoir af indtryk og motiver?"  Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2005, Danmark/KortDok, Dokumentar, Børn på film, 39 min.

  Dansk titel: Pigen med fletningen
  Instr: Jytte Rex Prod: Christian Braad Thomsen Manus: Jytte Rex Foto: Jytte Rex Klip: Grethe Møldrup
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation