Aarhus (2005)

  I stemningsbilleder fortæller kunstneren Jørgen Leth om sine barndomsminder fra Århus.


  ÅRHUSDETALJER

  Jørgen Leths filmiske tilbageblik på sin barndomsby Århus er ikke nogen turistfilm. Det er minder fra en svunden tid, fortalt med detaljens kunst. Leth præsenterer os for en art etableringsskud af den jyske hovedstad i dokumentarens begyndelse, men undlader ellers ganske at portrættere byen i store linjer.


  Detaljerig omhyggelighed
  Filmen er et koncentrat af barndomsminder, omsat til detaljerig omhyggelighed, der bringer os på bølgelængde med foranderligheden og tiden i et bredere perspektiv. Det bliver i høj grad en lydenes film, hvor dels den forskelligartede og rigt arrangerede musik af Lars H.U.G., dels nuancerige reallyde, bringer fortællingen til en stemningsfuld udstråling.

  Barndommens glemte detaljer
  Ind imellem sine egne monologer, hvor Leth optræder stående mod en kridhvid baggrund, iscenesættes barndommens for længst glemte detaljer af sorrig og glæde i lange skud af århusianske detaljer, som de ser ud i dag: Helt nede på et niveau, hvor vejskilte spiller en hovedrolle. Det er en rolig og sart præsentation, tilpas i længde. En subjektiv fremstilling af en bys rammer, som de blev oplevet gennem drengen Jørgens optik.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2005, Danmark/KortDok, Dokumentar, 28 min.

  Dansk titel: Århus
  Instr: Jørgen Leth Prod: Marianne Christensen Manus: Jørgen Leth Foto: Dan Holmberg Klip: Camilla Skousen Mus: Lars H.U.G.
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation