Die Blechtrommel (1979)

  Treårige Oskar beslutter sig for, at han aldrig vil vokse mere, og hans ønske går i opfyldelse. I en krigspræget verden ser han det hele fra neden, men er voksen af forstand.


  EN ABSURD BEDRIFT

  Man må slå en lille trommehvirvel i begejstring over denne sært og skævt fortalte historie, fortalt på et oplæg af samme skuffe skrevet af Günther Grass.
   

  Et barns beslutning

  Man vil næppe på forhånd forestille sig, at man godtager en handling, der på papiret synes vulgær og plat og først og fremmest usandsynlig: En treårig dreng beslutter sig for, at han aldrig vil vokse mere - han vil ikke vokse op og blive ligesom de dumme voksne.
   

  Trommer sig gennem voksenlivet

  Drengens ønske går (utroligt nok) i opfyldelse, og udstyret med en bliktromme og to trommestikker, trommer han sig ind i voksenlivet i et barns krop, mens 2. verdenskrig raser.

  Absurd univers
  Dybt fascinerende lykkes det Schlöndorff at indfange publikum i dette aparte univers, og filmens første time er en overraskende og underholdende rejse ind i en verden, som man aldrig har oplevet før.
   

  Fascinationskraft

  Meget af filmens fascinationskraft ligger i den ubetalelige David Bennent i rollen som Oskar. Hans ansigtsudtryk og mimik - og ikke mindst stemme - er så væsentlig en del af hele filmens udtryk, at man nærmest kan sætte lighedstegn mellem ham og filmen.

   

  Underfundig humor

  Krigen set fra den absurde og underfundigt humoristiske side, som filmen vellykket har adopteret fra Günther Grass' roman, er en anden af filmens store forcer, der fungerer særlig godt i den lange intro - og i første halvdel.

  Et "stemmefænomen"
  Her præsenteres vi også for drengens "stemmefænomen". Ved at skrige meget højt kan han få glas til at eksplodere, og det skal vise sig at blive et særdeles effektivt våben, både i krigs- og fredstid.
   

  Dampen holdes ikke oppe

  Efterhånden som filmen har løbet sin lange intro af sig, og historiens umiddelbare fascinationsgevinst har lagt sig lidt, løber Schlöndorff ind i vanskeligheder med at holde dampen oppe, og der forfaldes til lidt billige afkast på troværdighedens bekostning.

   

  Sofistikeret filmrejse

  Generelt er filmen dog en yderst anbefalelsesværdig visuel rejse af de mere sofistikerede. Vi bringes ud i afkroge, vi ikke havde tænkt mulige, og i den beskrevede mikstur af alvor og humor er det en absurd bedrift.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1979, Tyskland, Drama, Krig, Børn på film, 136 min.

  Dansk titel: Bliktrommen
  Instr: Volker Schlöndorff Prod: Franz Seitz, Anatole Dauman, Volker Schlöndorff Manus: Jean-Claude Carrière, Volker Schlöndorff, Franz Seitz Baseret på: roman af Günter Grass Foto: Igor Luther Klip: Suzanne Baron Mus: Maurice Jarre
  Priser
  • AA - Bedste udenlandske film
  • BD - Bedste europæiske film
  • CAN - Palme d'Or