Room (2015)

  En 5-årig dreng kender ikke noget til den virkelige verden. Sammen med sin mor har han nemlig været låst inde i et lille haveskur af en forskruet mand.


  VÆRELSE UDEN UDSIGT

  Emma Donoghue har skrevet manuskript baseret på egen roman om ondskaben, som den er indrammet af et værelse uden udsigt. 5-årige Jack og hans mor holdes nemlig indespærret i et kraftigt lydisoleret haveskur, og drengen kender ikke til andet end skurets fire vægge.

  Forberedes på verden udenfor
  Derfor er det vigtigt, at moren så småt præparerer ham på verden udenfor, skulle muligheden for et attentat mod gerningsmanden og en efterfølgende flugt melde sig.

  Todelt drama
  "Room" er et todelt drama, hvor første del beskæftiger sig indgående minimalistisk med det monotone liv i skuret. Tilskueren må selv gætte, hvorfor mor og søn bor så usselt og trangt, for forklaringerne ligger ikke lige for. Det er et begavet narrativt træk, der fungerer forbilledligt.

  Rå spænding
  Anden del udgør den mere rå spænding, hvor en flugt pludselig synes mulig, med alt hvad det indebærer for drengen Jack, der aldrig før har set skyggen af verden udenfor skurets alt andet lige trygge rammer.

  For hurtigt afviklet
  Filmoplevelsen bliver lidt for ujævn. Efter "afsløringen" af de usle forhold – som den skarpsindige tilskuer nok havde gættet sig til tidligt i filmen – er der tendenser i retning af at få afviklet lidt for hurtigt, og det går ud over den ellers flot opbyggede spændingskurve.

  Et lidt vattet aftryk
  Således efterlader "Room" sig et noget vattet aftryk, hvor ikke meget kan siges at komme som en overraskelse, og hvor først og fremmest ondskabens ressource skylles ud med masseunderholdningens badevand. Hvad blev der af kidnapperen, og hvorfor er han pludselig så nem at løbe om hjørner med?

  Beskidt fremdrift
  I en tid, hvor tilfangetagelser og misbrug over længere tid ikke blot er rene eventyr, opleves Donoghues historie mest af alt som en spin off af Josef Fritzl og co. Det ændrer dog ikke ved, at filmen har en rå og beskidt fremdrift gennem det tågede grænseland, hvor en dreng skal møde virkeligheden for første gang.

  Hovedrolle-Oscar
  Ærgerligt nok træder Stephen Rennicks musik ind i flere sammenhænge og fylder ellers oplagt ærlige huller ud. "Room" blev nomineret til fire Oscars, og Brie Larson vandt for sin hovedrollepræstation som moren. 9-årige Jacob Tremblay er dog filmens største oplevelse i rollen som den 5-årige Jack.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2015, Irland, Psykologisk drama, Børn på film, Thriller, Drama, 118 min.

  Dansk titel: Room
  Instr: Lenny Abrahamson Prod: David Gross, Ed Guiney Manus: Emma Donoghue Baseret på: roman af Emma Donoghue Foto: Danny Cohen Klip: Nathan Nugent Mus: Stephen Rennicks
  Priser
  • AA - Bedste skuespillerinde (Larson)
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG - Bedste skuespillerinde (Larson)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste manuskript