Fyra veckor i juni (2005)

  En ung kvinde med en kantet fortid flytter ind i en trist lejlighed, der er præget af et større renoveringsprojekt. Men stedet giver hende positive erfaringer.


  ET ETAGEVENSKAB

  Denne lille svenske film har sine små søde øjeblikke, der hæver den fra smertegrænsen af standardfortællinger om en hårdt prøvet pige, der endelig finder kærligheden og meningen med livet.
   

  Stædig gammel kone

  Danske Ghita Nørby spiller en af hovedrollerne som den stædige gamle kone, der nægter at flytte ud af ejendommen trods datterens insisteren. Hun er overbo til den unge kvinde, der, efter at have slået sin ekskæreste til blods, på myndighedernes foranledning er flyttet ind i ejendommen.

  Nostalgisk perspektiv
  De to finder sammen om nutidens udfordringer i et nostalgisk og tilbageskuende perspektiv, der kan give dem begge våde øjne. Og da den unge kvinde nu også begynder at bløde op og fatte interesse for en af de polske håndværkere, der går og renoverer ejendommen, tegner fremtiden lys.
   

  Kant og finesse

  Filmens manuskript hører bestemt ikke til i skuffen blandt de mest sprudlende fantasifulde og nytænkende, men der er alligevel en kant og en finesse ved personerne og miljøskildringen, der gør filmen interessant. Dette skyldes ikke mindst en mere end hæderlig præstation af Ghita Nørby, der endelig har givet sig i kast med en rolle, der flytter lidt mere rundt på de små grå.

  Fin scenografi
  Men også scenografien er fin: særligt den gamle kvindes lejlighed, der er en tidslomme og en herlig kontrast til det kyniske betonhelvede, som hendes underbo er tvunget til at flytte ind i.
   

  Harmløs og forudsigelig

  Filmen er klar og entydig i sit budskab og som sådan harmløs og forudsigelig. Den fortjener dog sit publikum, fordi den er både uhøjtidelig og ikke tager sine stereotyper for alvorligt. Forstået sådan at historiens klichéer og spændingskurver ikke er andet, end de udgiver sig for: underholdning og formidling af menneskelige svingture.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2005, Sverige, Drama, 100 min.

  Dansk titel: Fire uger i juni
  Instr: Henry Meyer Prod: Peter Kropenin Manus: Henry Meyer Foto: Håkan Holmberg Klip: Tomas Täng Mus: Johan Söderqvist
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BERLIN - Crystal Bear
  • GULDB - Bedste birolleskuespillerinde (Nørby)
  • GULDB-N - Bedste skuespillerinde (Novotny)