C.R.A.Z.Y. (2005)

  Zach vokser op i en familie præget af stærk maskulinitet med en stolt far og fire brødre. Da han begynder at stille spørgsmål til sin seksualitet, skaber det en lavine.


  BØSSE MED KRUDT I

  En sjælden sympatisk identitenskrise-film, der rummer både ærlig frustration og latent latterkrampe.
   

  Mandsdomineret verden

  Når emnet homoseksualitet i en mandsdomineret verden tages op, har tendensen ofte været en sortseende og depressiv tilgang, men i "C.R.A.Z.Y." støbes i helt andre forme, og resultatet er en fin cocktail af sarthed og kulør. Drengen Zach vokser op i en familie pumpet til bristepunktet med testosteron. I kulissen figurerer hans mor, der har den mest fornuftige tilgang til mulige ’trusler’ - i dette tilfælde Zachs mulige homoseksualitet.
   

  En svær opdagelse

  Zach har fire brødre, hvor de tre er veltrænede og pigeglade storebrødre, som alle gør den klassisk tænkende far stolt og tilfreds. Men Zach er fra en tidlig alder anderledes, og da han bliver stor teenager, bliver det efterhånden klart for ham, at han er til fyre.

  Den homofobiske far
  Den indre identitetskrise som denne erkendelse medfører overgås næsten af faderens raseri- og vanvidsudbrud, da han får nys om sønnens tilbøjeligheder. Kun takket være moderens fornuft og Zachs markante personlighed lykkes det at komme helskindet - og helet - ud af den sarte proces.

  Fortælling på flere niveauer
  Filmen fortæller udspringshistorien på flere niveauer: der er både et alvorligt, et komisk og et familiært-evolutionært perspektiv.

  1. Alvorligt fordi processen med at nå frem til erkendelsen af en anderledes identitet behandles med både finesse og respekt.

  2. Komisk fordi netop den alvorlige dimension betragtes udefra, med objektive briller og i en raffineret kontekst.

  3. Familiært-evolutionært fordi homoseksualitet altid har været forbundet med tabu, særligt mellem far og søn. Filmen skaber et ualmindelig fint og detaljerigt billede af faderens vanvittige homofobiske reaktionsmønster, som det har taget sig ud igennem generationer - og desværre fortsat vil tendere.

  Vittigt og rørende
  Fordi filmen spiller på flere niveauer er den også i fare for at havne i ingenmandsland. Men det lykkes rent faktisk pænt for denne canadiske film at fastholde sine forskellige indfaldsvinkler og skabe et både vittigt og rørende produkt, der ikke falder for fristelsen til hverken sensations- eller glamoureffekter. Særligt spillet mellem Zach og hans far er stærkt, idet rollerne er nuancerede, og de begge spiller flot og fyrigt.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2005, Canada, Drama, Komedie, Homoseksuelt tema, Børn på film, Teenagere, 123 min.

  Dansk titel: C.R.A.Z.Y. (Crazy)
  Instr: Jean-Marc Vallée Prod: Pierre Even Manus: François Boulay, Jean-Marc Vallée Foto: Pierre Mignot Klip: Paul Jutras Mus: David Bowie