King of the Hill (1993)

  En 12-årig dreng er til sidst helt alene midt i 30’ernes store depression. Et stort hjerte holder ham oven vande.


  HJERTELIGT ÆGTE

  Før instruktør Steven Soderbergh fik sit egentlige gennembrud med film som Traffic (2000) og Ocean’s eleven (2001), iscenesatte han dette nuancerede drama i hjerteligt ægte børnehøjde.

  Dragende
  Filmen er dragende, fuld af psykologisk indsigt og båret af et følt og stærkt skuespil i troværdig 1930’er-scenografi.

  Delikat raffineret
  Der er ingen dør på klem til det vamle. Soderbergh holder historien på en delikat raffineret kurs, hvor det psykologiske drama og dets subtile nuancer er filmens fremdrift. Den store depression er på sit højeste i USA, og familien Kurlander har yderst vanskeligt ved at klare sig til dagen og vejen.

   

  Lever i ensomhed

  For at spare $1 om måneden, sender forældrene lillebror i pleje, og storebror Aaron må leve i ensomhed med sine forældre. Men snart er også de forduftet. Moderen kommer på tuberkulosesanatorium, og faderen drager ud i landet i håbet om at kunne tjene penge som sælger.
   

  Godt begavet knægt

  Ladt helt alene tilbage og uden penge forsøger Aaron at få hverdagen til at hænge sammen. Heldigvis er han utroligt godt begavet og udstyret med et stort hjerte, og det kan bringe ham mere end halvvejs i mål.

  En sjælden film
  "King of the Hill" er en sjælden film. Den kombinerer det sure med det søde på en både hjertelig og ægte facon - samtidig med at den er produceret i USA.

  Uden overflødig glasur
  Soderbergh er dygtig til at lade intensiteten strømme ud af enkle kilder med så få virkemidler som muligt. Skuespillet er nøglen til den vitale udstråling, i solid kombination med et visuelt udtryk, der er uden overflødig glasur.

  Melankolsk udstråling
  Først og fremmest er Jesse Bradford et stort fund i hovedrollen som 12-årige Aaron med sin både charmerende og melankolske udstråling.

  Med fuldt engagement
  Men også de voksne spiller med fuldt engagement: bedst er Adrien Brody som Aarons kærlige voksne ven - i en visualisering af det esentielle i sammenhold og medmenneskelighed.

  Knivskarpt fokus
  Den bitre og dystre kontekst til trods er "King of the Hill" således en langt over gennemsnitligt livsbekræftende saga med mennesket og barndommen i knivskarp fokus.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1993, USA, Drama, Historie, Coming of Age, Børn på film, 93 min.

  Dansk titel: King of the Hill
  Instr: Steven Soderbergh Prod: Albert Berger, Ron Yerxa, Barbara Maltby Manus: Steven Soderbergh Baseret på: memoirer af A.E. Hotchner Foto: Elliot Davis Klip: Steven Soderbergh Mus: Cliff Martinez
  Priser
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering