The Dangerous Lives of Altar Boys (2002)

  En flok teenagedrenge på en katolsk kostskole har så uendeligt meget andet i hovederne end fromme bønner og fællessang.


  MAGI I LUFTEN

  Her er vi vidner til intet mindre end et højkoncentrat af hjertelighed i en film, der i store højdepunkter indfanger essensen af overgangen fra barn til voksen.
   

  Livfuld & oprigtig

  Det er sjældent, at en amerikansk børnefilm har så livfuld og oprigtig en udstråling, at tilskuerens hjerte banker i takt med de hårdt prøvede teenageres. På en katolsk kostskole har søster Assumpta vanskeligt ved at holde sine uniformerede drenge rettroende. Drengene er langt mere optagede af alle de spændende sider af tilværelsen, der for alvor stikker hovedet frem, når man er 14-15 år gammel.

  Magisk kærlighed
  Filmen følger først og fremmest vennerne Francis og Tim, der er eventyrlystne på hver deres måde. En varm flirt mellem Francis og Margie udvikler sig i Peter Cares stærke iscenesættelse muligvis til en af de mest magiske kærlighedsscener mellem to teenagere på film. I det hele taget må filmen siges at være en magisk fuldtræffer, der henter sin styrke i den dybt troværdige udstråling fra sine dygtige unge skuespillere. Her er Emile Hirschs portræt af Francis Doyle uden sidestykke smerteligt hjerteligt og smukt.

  Animations-sekvenser
  Filmen inddrager en række voldsomme animationssekvenser, idet drengene går op i tegneserier og ind imellem fantaserer sig hen i en verden, hvor de agerer superhelte og kan gøre oprør mod den katolske skoles rettroende stivhed.
   

  Begavet perspektiv

  Disse animerede indspark udgør et begavet perspektiverende drama til drengenes flyvske livsfase, der i mange henseender er ude af kontrol. Animationerne træder i stedet for andre former for dramatiserende elementer, og man bliver således i den virkelige handling sparet for unødvendig pomp og pragt.

  Helt nede på jorden
  I en fortællestil holdt helt nede på jorden fascineres man af de mange små detaljer, der får lov at brænde igennem. Budskaberne leveres med hjerte, indlevelse og stor forståelse for drengenes vej til voksendommen. Filmen er ikke tynget af filmmusik, selvom den relativt ofte følger handlingen; men igen er det i takt med hjertet og ikke som stemningsdikterende lydtapet.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2002, Drama, Coming of Age, Teenagere, 104 min.

  Dansk titel: Forbudt for børn
  Instr: Peter Care Prod: Jodie Foster, Meg LeFauvre, Jay Shapiro Manus: Jeff Stockwell, Michael Petroni Baseret på: roman af Chris Fuhrman Foto: Lance Acord Klip: Chris Peppe Mus: Marco Beltrami
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation