Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

  Den kolde krig er på sit højeste. En hemmelig agent sættes til at optrevle brodne kar, og det bliver klart, at han selv er et af dem.


  GLANSPOLERET AGENTERI

  Flot - men også fraværende - stordrama om den kolde krigs ’storhedstid’ omkring 1973: Svenske Tomas Alfredssons filmatisering af John Le Carrés bestseller om efterretninger, agenter og hemmelige aflytninger er lidt for stilren og alt for detaljeret.
   

  For- og nutid gennemtrevles

  Filmen kredser om agenten George Smiley, der får til opgave at gennemtrevle for- og nutid i den britiske efterretningstjeneste i jagten på en farlig dobbeltagent. Smiley får fat i en liste med de mistænkte agenter. De har kodenavnene Dame, Konge, Es.. og Smileys eget navn. Et livsfarligt spil er i gang, og Smiley er fanget i midten.

  Overbevisende æstetik
  Iscenesættelsen er meget fokuseret på at forme et så troværdigt tids- og koldkrigsbillede som muligt, og hér lykkes Alfredsson flot: Det glanspolerede 70’er-udtryk former nemlig en meget overbevisende æstetisk indpakning.

  Form over indhold
  Men det er også et udtryk for, at formen vinder over indholdet. Indpakningen er filmens mission. Perfektionismen bliver filmens sjæl - eller manglen på samme.

  Uendeligt mange tråde
  Ganske vist er detaljeringsgraden, både i æstetikken, men også i skildringen af agenternes løbebaner, særdeles høj, men plottets uendeligt mange tråde ud ad ligeså mange blinde ender og kryptisk kodede stikveje bliver hurtigt en uoverstigelig udfordring, i hvert fald for dén tilskuer, der ikke måtte være mere end almindeligt koldkrigsliderlig.
   

  Markante afsæt

  Skuespillet er flot med mange markante afsæt, der dog i den teksttunge historie ikke får den nødvendige ro til at brænde igennem på andet end det glanspolerede plan.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2011, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Thriller, Mystik, 127 min.

  Dansk titel: Dame, konge, es, spion
  Instr: Tomas Alfredson Prod: Tim Bevan, Eric Fellner, Robyn Slovo Manus: Bridget O'Connor, Peter Straughan Baseret på: roman af John le Carré Foto: Hoyte van Hoytema Klip: Dino Jonsäter Mus: Alberto Iglesias
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Oldman)
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste musik