It's Kind of a Funny Story (2010)

  En frustreret og forsømt teenager lader sig indlægge på en psykiatrisk klinik. Her modnes han med opgaven og indser, at livet er værd at leve.


  GLIMT I ØJNENE

  Sympatisk drama-komedie, der vokser med opgaven i en kærlig omfavnelse af livet. Det er historien om 16-årige Craig, en overset og forsømt dreng der er ved at udvikle depression med tanker om selvmord.

  Et nødråb
  Som et nødråb går han selv ind på en psykiatrisk klinik og beder om at blive indlagt. Han havde dog ikke forestillet sig, at han skulle blive der i ret lang tid, men psykiateren vil holde på ham mindst fem dage.
   

  Særpræget hverdag

  Nu er Craig nødt til at involvere sig i det særprægede liv på den psykiatriske afdeling. Og helt efter bogen møder han både meget og mindre syge mennesker, alle på hver deres måde inspirerende for teenageren.

  Særlinge & syge
  I mødet med denne flok af særlinge og syge har filmen valgt en lovligt rosenrød atmosfære, der næppe har hold i meget virkelighed. Men det er en central brik i skildringen af Craig - og filmen er helt og aldeles en historie om netop ham.

  Et ægte udtryk
  Det bliver på klinikken, at Craig opdager, at han rummer både kærlighed, kreativitet og sex appeal, alle dele skildret med en betagende charme formet ud af et ægte udtryk i skuespil og tekniske valg.

  Eksistentiel modning
  De fleste scener med Craig i eksistentiel modning er nemlig larmende tavse: kameraet er stationært, musikken er fravalgt. Tilbage er en intimitet og intensitet, der tillader masser af glimt i øjnene hos Craig og hans medpatienter.

  Uskyldigt drenget
  Keir Gilchrist forener i sit portræt af Craig det uskyldigt drengede med en voksen ro i en funklende hovedrollepræstation. Zach Galifianakis udgør filmens anden helt store fornøjelse som Craigs udfordrende nye ven, Bobby.

  Raffinerede mellemspil
  Små kunstnerisk raffinerede mellemspil forstærker den blomstrende fantastifuldhed hos Craig: levendegjorte tegninger og et farvestrålende musiknummer med hele ’holdet’ fra den psykiatriske klinik bringer smilene frem på læberne. Som helhed betragtet er filmen mere et drama end en komedie. Det er også derfor, at alt fra depressionen til livsgnisten fungerer til fem stjerner.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2010, USA, Drama, Komedie, Romantik, Teenagere, 101 min.

  Dansk titel: It's Kind of a Funny Story
  Instr: Anna Boden, Ryan Fleck Prod: Ben Browning, Kevin Misher Manus: Anna Boden, Ryan Fleck Baseret på: roman af Ned Vizzini Foto: Andrij Parekh Klip: Anna Boden Mus: Broken Social Scene