Shenandoah (1965)

  En djærv alenefar med et hav af børn forsøger at holde familien fri af Den amerikanske Borgerkrig på sin idylliske farm.


  DEN VANSKELLIGE IDYL

  Hjertelig og enkel familiesaga, der udspiller sig under Den amerikanske Borgerkrig, men fokuserer på de store og små dramaer i randområdet af den meningsløse krig.
   

  Djærv og autoritær

  Den djærve og autoritære familie- og enkefar Charlie bor med sine mange voksne børn på en dejlig farm. Borgerkrigen hærger ikke langt fra gården, men Charlie holder fast på sin ret til ikke at udlevere sine sønner til hæren.

  En vanskelig kamp
  Denne kamp bliver tiltagende vanskelig, efterhånden som krigen kræver sine mange ofre, og der bliver stadigt stigende mangel på soldater. Men det er først, da hæren kidnapper Charlies yngste søn, at hele familien må på banen i forsøget på at finde ham igen - og dét kommer til at koste.

  Fint afdæmpet
  Fint afdæmpet, om end lovligt sukret, skildrer "Shenandoah" det konventionelle og tidstypiske familiebillede (dog uden mor) på en naturskønt beliggende farm. Idyllen er efterhånden vanskelig at opretholde, men stemningen er gennem hele filmen solidt baseret på det stærke familiebånd i sammenholdets tjeneste.

  Hjertelig stemning
  Mange klichéer trives i den ligefremme og lineære historie, men alligevel er der nuancer og overraskelser i udviklingen hos de enkelte familiemedlemmer. Alt i alt fascineres man af filmens hjertelige stemning - ukrukket og elegant i al sin oprigtighed.

  Stærkt spil
  James Stewart bærer filmen som den afdæmpede, men stålsatte familiefar. George Kennedy optræder med hjertelig vægt i en meget lille, men perfekt fortolket birolle som delingsleder i felten.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022