Dream Scenario (2023)

  En familiefar og universitetsprofessor bliver ufrivilligt en verdenssensation, da han dukker op i fremmedes drømme.


  HELVEDESDRØMME

  Norske Kristoffer Borgli lykkes hér ret overbevisende i sin konstruktion af et vanvidsscenarie, som oplevet af Nicolas Cages stakkels universitetsprofessor og familiefar, Paul Matthews.

   

  Optræder i drømme

  Den undseelige Paul erfarer pludselig, at han er begyndt at dukke op i helt fremmede menneskers drømme – i stor skala. Til at begynde med som en apatisk statist, men senere både som seksuelt dominerende stud og terroriserende hammermorder...

   

  Jaget vildt

  Han bliver et mediefænomen, men er ikke klar til reklamebureauets ungsmarte markedsføring. Og i takt med, at hans morderiske ugerninger åbenbart tager over i folks drømme, udskammes Paul og er jaget vildt.

   

  Filmen har to sider

  "Dream Scenario" viser sig at have to sider – en A- og en B-side. A-siden, der varer omkring en time, er decideret blændende. Her smelter alvor, komik og eksistentiel etik umærkeligt sammen med en dyb og ofte smertelig melankoli.

   

  Mesterligt lydarbejde

  A-siden er bakket op af et mesterligt lydarbejde, der tør træde tilbage for den brovtende-fantastiske sensationshistorie: Her er stort set ingen underlægningsmusik, og den hårfine grænse mellem drøm og virkelig balancerer lige nøjagtig på ægthedens line.

   

  Skinger og opskruet

  B-siden stikker lidt af fra den opbyggede intensitet, og klimaks indtræder på en måde før tid. I hvert fald varer de støjende, flakkende sekvenser hen imod slutningen alt for længe, her er pludselig masser af skinger og opskruet musik, skuespillet træder i baggrunden for formen.

   

  Bittersødmen ladt i stikken

  Det efterlader en lidt underkogt filmoplevelse, der lader den helt centrale bittersødme i stikken. Det ændrer dog ikke ved, at Nicolas Cage bidrager med en fænomenal hovedrollepræstation, der hører til karrierens absolut bedste.  Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2023, USA, Drama, Komedie, Fantasi, 102 min.

  Dansk titel: Dream Scenario
  Instr: Kristoffer Borgli Prod: Ari Aster, Nicolas Cage, Tyler Campellone, Jacob Jaffke, Lars Knudsen Manus: Kristoffer Borgli Foto: Benjamin Loeb Klip: Kristoffer Borgli Mus: Owen Pallett
  Priser
  • GG-N - Bedste skuespiller (Cage)