The Visitors (2022)

    De udenlandske folk, der bosætter sig på Svalbard, har ikke de samme rettigheder som nordmænd.


    NORSK PÅ LÅNT TID

    “Hvad sker der lige for de norske myndigheder”, spørger den tjekkiske dokumentarist Veronika Lisková sig selv, og beder socialantropolgen Zdenka Sokolícková undersøge sagen.
     

    Kun velkomne på lånt tid

    Efter at have boet med mand og små børn i Longyearbyen på Svalbard i flere år, er Zdenka nemlig decideret grådkvalt over at erfare, at udenlandske beboere kun er velkomne på Svalbard, så længe de har arbejde og indtægt.
     

    Kontant politik

    Det er denne, og kun denne, problematik, dokumentaren dykker ned i, og den giver gennem interviews med udvalgte lokale (nordmænd, såvel som folk af andre nationaliteter – og dem er der mange af i Longyearbyen) et indblik i, hvordan befolkningen højt mod nord forholder sig til regeringens kontante politik.
     

    Episke Svalbard-billeder

    Smukke, ja endda episk filmiske billeder af den bjergrige, vinterklædte natur er det, der redder “The Visitors” i land. Selve undersøgelsen og dokumentationen af nærmiljøets sociale udfordringer står mindre stærkt.
     

    Lidt for ensidigt farvet

    I en blanding af (ind imellem alt for musikunderlagt) “hjemmevideo” med antropologens egen mand og småbørn – og besøg hos de diverse lokale serveres således en lidt for ensidig og personligt farvet historie, som det er svært at føle sig ret perspektiveret på.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2022, Norge, Dokumentar, Bjerge på film, Børn på film, 83 min.

    Dansk titel: The Visitors
    Instr: Veronika Lisková Prod: Kristyna Kvetova, Martina Netíková Manus: Veronika Lisková Foto: Vojtech Vancura Klip: Marek Sulík Mus: Jonatan Pastircak, Jana Winderen
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation