Soft & Quiet (2022)

    En lærerinde mødes med en gruppe hvide kvinder, der dyrker en indædt racisme – og situationen eskalerer.


    MEGET ONDE KVINDER

    "Soft & Quiet" er dén type film, det er væsentligt at holde kæft om, når den skal anbefales til andre. Sådan at forstå, at handlingen og hele konstruktionen indeholder så mange twists and turns, at for meget ellers ville blive afsløret for let.

     

    Hvide kvinder med mundkurv på

    Børnehaveklasselærerinden Emily venter sit første barn, og i filmens start er hun på vej til et møde med en gruppe ligesindede kvinder. Det er dog ikke babyer, de taler om, men derimod de store problemer, de synes, samfundet er præget af: Ikke-hvide, der får for meget af kagen, mens de hvide selv får mundkurv på.

     

    Kollektiv dundertale

    Mødet udvikler sig til en regulær kollektiv dundertale, men det er først, da de forlader mødestedet, at en episode fører til begivenheder, det ikke er muligt at fortryde.

     

    Modvilje mod fremmede

    Filmens titel, "Soft & Quiet", henviser til den – om ikke andet tilstræbte – metode, kvinderne ønsker at anvende, når de deler deres modvilje mod fremmede, både udi hudfarve, køn og familieformationer.

     

    Fuld plade på ondskaben

    Men som vi skal se, er der ikke meget hverken blødsødenhed eller stilhed over de enkelte kvinders personligheder og de ting, de kan finde på at gøre. Tværtimod er der fuld plade på ondskaben, i både tanker og handling.

     

    Soft & Quiet

    Omvendt er fortællestilens potentielt set lidt krukkede one take-idé faktisk virkelig soft, ligesom lydbilledet er betagende quiet. "Overskydende" lyddesign og underlægningsmusik er holdt på et absolut betagende minimum: Her er det den drivende betændte affære, der i sig selv får lov at fylde og give lyd fra sig.

     

    Ingen slinger i valsen

    Det er den spillefilmsdebuterende manuskriptforfatter og instruktør Beth de Araújos fortjeneste, at den stramme snor i stilen ikke får lov at vugge. Ondskaben og vanviddet bibeholder den absolutte kompromisløshed helt i mål.

     

    Karikerede typer

    Når kvinderne farer i flæsket på ikke mindst hinanden, slår spillet gnister, men der er også tendenser til det lige i overkanten opstillede i de meget karikerede typer, de gestalter.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2022, Thriller, Krimi, Drama, Gyser, 92 min.

    Dansk titel: Soft & Quiet
    Instr: Beth de Araújo Prod: Joshua Beirne-Golden, Beth de Araújo, Josh Peters, Saba Zerehi Manus: Beth de Araújo Foto: Greta Zozula Klip: Lindsay Armstrong Mus: Miles Ross
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation