Down to the Bone (2004)

    En kassedame og mor til to er ude af kontrol med sit intensive stofmisbrug. Da hun møder en forstående sygeplejer, ser det ud til, at håbet er lysegrønt.


    UAFHÆNGIGE SNIF

    Denne prisvindende indie-film er mere sensationssøgende end sensationel: Fortællestilen er forudindtaget dogmatisk; hér er der virkelig tale om at skære ind til benet.

    Optaget på "hjemmevideo"
    Filmen er nemlig optaget med et stort set gennemsnitligt SONY-kamera, som tante Ann-Merete næsten kunne have håndteret med samme behændighed som filmfotograf Michal McDonough. Dette primitive islæt emmer af "se bare, hvor kreative og alternative vi er – og "økologiske".. vi behøver ikke ekstraordinær teknik for at skabe "stor kunst" i en moderne medieverden, hvor alle kan lave egne film."

    Gennemsnitlig historie
    Det havde vel endda kunnet gå, hvis historien i "Down to the Bone" have hævet sig over gennemsnittet af sagaer om stofmisbrugeres op- og nedture. Men det gør den ikke. Kassedamen Irene sniffer baner i sin fritid, selvom to børn og en slags mand vel burde holde hende fra det. Da Irene tilfældigt møder sygeplejeren Steve, bliver det begyndelsen til en romance, som Irene fuldt og helt mener kan redde hende ud af misbruget. Men skinnet bedrager.

    Diminutivt
    Et stort plus ved filmens diminutive fortællestil er fraværet af underlægningsmusik. Det giver rigeligt albuerum til at komme under facaden på de hårdt prøvede hovedpersoner. Men albuerummet udnyttes ikke. Vera Farmiga er overbevisende i filmens sniffende hovedrolle, men generelt må filmoplevelsen siges at være tynd, klichémættet og poppet billigt udseende.



    Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2004, USA, Drama, Børn på film, 104 min.

    Dansk titel: Down to the Bone
    Instr: Debra Granik Prod: Susan Leber, Anne Rosellini Manus: Jean-Michel Dissard, Debra Granik Foto: Michael McDonough Klip: Malcolm Jamieson
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • SUNDANCE - Special Jury Prize
    • SUNDANCE - Directing Award
    • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize Nomination