Breaking Bad [1] (2008)

  En kræftsyg kemilærer og familiefar giver fanden i hele verden og indleder en sofistikeret kriminel løbebane.


  KEMISKE FORBINDELSER

  Sammenhængende i denne serie:

  Breaking Bad [1] (2008)
  Breaking Bad [2] (2009)
  Breaking Bad [3] (2010)
  Breaking Bad [4] (2011)
  Breaking Bad [5] (2013)

  Her går vi i gang med en vanedannende, sofistikeret og intelligent fortalt amerikansk tv-serie, der har meget mere på hjerte og hjerne, end ethvert gennemsnit turde forudsige.
   

  Kemiske kundskaber

  Langt fra almindeligt og alligevel fuldstændig jordnært fortæller "Breaking Bad" historien om kemilæreren Walt, der får konstateret lungekræft og beslutter at springe ud som kriminel, i første omgang ved at bruge sine kemiske kundskaber til at fremstille amfetamin.

  Banebrydende rent
  Sammen med den unge - og ikke videre kvikke - makker Jesse indleder Walt en serieproduktion af det populære stof - og resultatet er så banebrydende rent, at stofmisbrugere vil gå langt for at få fingre i det. Men den kriminelle løbebane skal vise sig at give en række alvorlige startvanskeligheder, der ikke ligefrem gør Walts debut gnidningsfri.
   

  En lavine af emsighed

  Samtidig skal Walt tage sig sammen til at fortælle sin pylrede og gravide kone og den handicappede søn om sin kræftsygdom, og snart starter en lavine af emsighed, der ikke rigtig overlader noget initiativ til Walt - kun i det hemmelige liv med Jesse.

  Betagende omhyggelig
  "Breaking Bad" overbeviser fra første afsnit med et helt igennem roligt og betagende omhyggeligt tempo, der er stort set fritaget for underlægningsmusik og som har nøje fokus på de stærke psykologiske dramaer - og hermed i mere end én forstand kemiske forbindelser.
   

  Utilslørede lidelsesrædsler

  Den eskalerende kræftsygdom er stærkt indrammet i lige dele utilslørede lidelsesrædsler og mentalt udfordrende familiepylren: Det er sjældent, at en så alvorlig sygdom skildres med både dyb indlevelse og indsigtsfuld, humoristisk perspektivering.

  Underspillet humor
  For der er uendeligt meget underspillet humor i historien: Det er jo ikke ligefrem dåselatterfrembringende stof, men alvoren spejles velovervejet i en sart humor med udgangspunkt i talrige aparte situationer.
   

  Umage partnerskab

  Af det umage partnerskab mellem Walt og Jesse opstår de fleste af de mest umiddelbart kontrastfyldte scener, men det er i Walts konfrontationer i privatlivet, at den allerstærkeste psykologiske intensitet opnår nærmest paralyserende elektricitet.

  Forgyldt genistreg
  Bryan Cranstons hovedrollepræstation er en lille forgyldt genistreg af underspillet dødsangst pakket i ultimativ dødsforagt. Og makkeren Jesse har den rette dumsmarte attitude i Aaron Pauls fine drengerøvsspil. Walts kone fremstår i Anna Gunns følt overpylrede spil fuld af labil afmagt, mens svogeren i Dean Norris' usikkert autoritære politiskikkelse bidrager med farverig uforudsigelighed.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2008, USA, Krimi, Psykologisk drama, Teenagere, 350 min.

  Dansk titel: Breaking Bad [1. Sæson] (tvs)
  Instr: Vince Gilligan, Adam Bernstein, Jim McKay, Tricia Brock, Bronwen Hughes, Tim Hunter Prod: Patty Lin m.fl. Manus: Vince Gilligan m.fl. Foto: Arthur Albert, John Toll, Marshall Adams Klip: Kelley Dixon m.fl. Mus: Dave Porter