Tora! Tora! Tora! (1970)

  Da japanerne angriber Pearl Harbor i 1941, kommer det som en stor overraskelse for amerikanerne.


  EPISK KRIGSKOREOGRAFI

  Film om angrebet på Pearl Harbor:

  They Were Expendable (1945)

  From Here to Eternity (1953)

  Tora! Tora! Tora! (1970)

  The Final Countdown (1980)

  December (1991)

  Pearl Harbor (2001)

   

  Spektakulært grundig – og i nogens optik kedelig – storfilm, der forsøger at sætte det verdensforandrende angreb på Pearl Harbor i 1941 i svingninger. Filmen er en stor koproduktion mellem USA og Japan (Akira Kurosawa har blandt andre bidraget) og viser "krigslykken" fra både japansk og amerikansk side.

   

  Koster dyrt

  Da japanerne beslutter at træde ind i 2. verdenskrig med "manér" i 1941, kommer det fuldstændig bag på de øverstbefalende amerikanere på Hawaii. Faktisk har de nærmest afskrevet risikoen for et angreb, og det kommer til at koste dem dyrt.

   

  Olierede tandhjul

  Det er uden tvivl et langsomt tempo, der fortælles i, men det er ikke kun en negativ ting hér. Faktisk er grundigheden i den lange forberedende fase til selve angrebet med til at oliere – og hermed troværdiggøre – tandhjulene i krigens maskinrum.

   

  Sublimt krigsklimaks

  Vekslingen mellem det amerikanske og det japanske perspektiv fungerer rimelig gnidningsfrit, ikke mindst fordi japanerne taler japansk – men også fordi enderne så at sige mødes bedre, når vi når frem til det sublimt koreograferede klimaks, der vel at mærke varer en lille halv time!

   

  Blottet for frygt

  Her er action til lands, vands og i luften fuldstændig blottet for frygt: Iscenesættelsen er 100 % kompromisløs, og det afføder en lang adrenalinheksekedel "at gå hjem på".

   

  Militær-rollestereotyper

  Spillet er pænt uden at være prangende: Her er mange militær-rollestereotyper på begge sider af midterlinjen, og ingen af spillerne i den store rollebesætning træder reelt karakterfuldt frem i lyset. Musikken af Jerry Goldmith hører til hans mindre kendte og har da heller ikke meget genkendelighed over sig. Ikke desto mindre er den interessant og lidt "avantgarde" for Goldsmith – og behageligt lidt anvendt.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1970, USA, Krig, Historie, Fly på film, Skibe på film, 144 min.

  Dansk titel: Tora! Tora! Tora!
  Instr: Richard Fleischer, Kinji Fukasaku, Toshio Masuda, Akira Kurosawa Prod: Elmo Williams Manus: Larry Forrester, Hideo Oguni, Ryûzô Kikushima Baseret på: bøger af Gordon W. Prange og Ladislas Farago Foto: David Butler m.fl. Klip: Pembroke J. Herring, Shinya Inoue, James E. Newcom Mus: Jerry Goldsmith
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AA - Bedste visuelle effekter
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste lyd
  • AAN - Bedste klipning