They Were Expendable (1945)

    En kommandør i marinen søsætter en særlig effektiv båd i kampen mod japanerne under 2. verdenskrig.


    KRIGEN TIL VANDS

    Film om angrebet på Pearl Harbor:

    They Were Expendable (1945)

    From Here to Eternity (1953)

    Tora! Tora! Tora! (1970)

    The Final Countdown (1980)

    December (1991)

    Pearl Harbor (2001)

     

    John Fords veltimede krigssekvenser til "They Were Expendable" blev filmet i de døende dage af 2. verdenskrig, og filmen var således højaktuel ved dens premiere i 1945. Måske netop af denne grund – at folk var mættede af krig – blev filmen ikke umiddelbart nogen kioskbasker.

     

    Afdæmpet krigstone

    Selvom krigs-tonen er afdæmpet, og dramatikken uden egentlig højglans, bærer krigsportrættet stadig præg af både U.S. Marine-forherligelse og en god portion soldater-glorificering. Det kommer allermest til udtryk i de alenlange (og periodisk tørre) sekvenser, hvor der tales endeløst soldater-indforstået og patriotisk.

     

    Liv og energi i perfekt timing

    Filmens store styrke ligger omvendt i de desværre relativt få kampscener til havs. Her er der liv og energi i den teknisk perfekt timede action, hvilket er smittende og medrivende. Særligt i starten er der smæk for skillingen i Joseph H. Augusts sort/hvide on location-fotografering.

     

    Uden ret meget indlevelse

    En del af (soldater-)typegalleriet synes noget kantet og spilles uden ret meget indlevelse. Oceaner af alt-forudsigende og forklarende underlægningsmusik sørger for, at der ikke er meget overladt til fantasien.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024