A Lonely Place to Die (2011)

  Efter at have fundet en pige nærved levende begravet langt ude i det skotske højland befinder en gruppe friluftsfolk sig pludselig i en dødelig kidnapningssag.


  FANTASILØST HØJLANDSDRAMA

  Det starter ellers fortryllende: "A Lonely Place to Die" synes at leve op til sin salgsikre titel med formidable optagelser i de nordskotske bjerge og hæsblæsende klatring fra talrige smukke vinkler. Men filmen trækker snart effektivt sig selv helt ned i dyndet, hvor et forbistret dumt og fantasiløst kidnapningsplot stjæler billedet, bjergene og de gode intentioner.

  Mærkeligt kaldende lyd
  En gruppe entusiastiske bjergbestigere hygger sig med klatringsmæssige udfordringer i det skotske højland, da de pludselig hører en mærkeligt kaldende lyd mellem bjergene. Lyden viser sig at komme fra et lille ventilationsrør, hvorunder en lille pige i et underjordisk kammer råber desperat på hjælp.

  Sammenbidte skurke
  Men pigen på slæb kæmper gruppen sig gennem uvejsomt terræn for at søge hjælp, men det skal snart vise sig, at de ikke er alene i bjergene. Et par sammenbidte skurke følger dem med skarpladte guns. En større sum løsepenge er nemlig i vente, hvis pigen kommer tilbage på deres hænder.

  Realistiske fald
  Filmen har som nævnt sine øjeblikke - i de ca. 20 smukt indledende minutter af bjergtagende skønhed. Og dramaet når sit absolutte højdepunkt i meget realistiske frie fald mod den (næsten) sikre død.

  Klichétyngede stereotyper
  Herefter lukkes udviklingsmulighederne i historien effektivt, og tåbeligt klichétyngede stereotyper tager over på alle parametre.

  Korthuset ramler
  Kort sagt ramler korthuset og hermed intensiteten. Væk er al god energi og fascination, og tilbage sidder man med en meget tam og ærgerlig fornemmelse af at være blevet snydt for en potentielt virkelig højspændt thriller.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2011, Storbritannien, Thriller, Eventyr, Krimi, Børn på film, 99 min.

  Dansk titel: A Lonely Place to Die
  Instr: Julian Gilbey Prod: Michael Loveday Manus: Julian Gilbey, Will Gilbey Foto: Ali Asad Klip: Julian Gilbey, Will Gilbey Mus: Michael Richard Plowman