Achtung! Banditi! (1951)

  En gruppe italienske modstandsfolk kæmper en brav kamp for at sabotere en større våbensending på vej til nazisterne.


  ON LOCATION-MODSTANDSKAMP

  Dette neorealistiske italienske krigsdrama er lidt uretfærdigt stort set glemt i dag – til trods for at Cykeltyven (1948)-stjernen Lamberto Maggiorani har en af de bærende roller. "Achtung! Banditi!" byder med sine levende location-optagelser på masser af sjæl, charme og autenticitet, men filmen er også lige vel ustruktureret.

   

  En modig bedrift

  En gruppe italienske banditter (læs=modstandsfolk) arbejder på højtryk i det herrens krigsår 1944. Her har de planer om at terrorisere nazisterne ved at kapre en større sending våben, før de havner i fjendens hænder. Men der tilstøder komplikationer, og nazisterne venter stort set om ethvert gadehjørne.

   

  Vægt bag de lækre kameravinkler

  Cheffotografen Gianni Di Venanzo er ikke en hr. hvemsomhelst. Samme år var han kameraassistent på Vittorio De Sicas Miracolo a Milano (1951) og skulle senere stå i spidsen for bl.a. Federico Fellinis 8½ (1963). Så der er vægt bag de sort/hvide lækker-vinklinger af både landskaber, men især bygninger, gyder og ruiner, hvor lyssætningen for alvor funkler.

   

  Åbenlyse problemer

  De bjergtagende billeder kompenserer langt, men ikke hele vejen, for flere af filmens åbenlyse problemer. Mest iørefaldende er den billige eftersynkronisering af både reallyd og dialog. Intet står her naturligt, og lydbilledet er grimt og primitivt. Læg hertil en række alenlange og tørre sekvenser, der forsvinder i stilstand, snak og romancer.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1951, Italien, Krigsdrama, Krig, Drama, Bjerge på film, Tog på film, 90 min.

  Dansk titel: Attention! Bandits!
  Instr: Carlo Lizzani Prod: Giorgio Agliani Manus: Rodolfo Sonego, Ugo Pirro, Giuliani G. De Negri, Giuseppe Dagnino Foto: Gianni Di Venanzo Klip: Enzo Alfonsi Mus: Mario Zafred
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation