Frozen River (2008)

    En økonomisk hård trængt alenemor til to må ty til lyssky affærer for at få pengene til at slå til. Måske kan lidt menneskesmugling friste.


    LILLE MOR, HVAD NU?

    Man skal ikke have set ret mange uafhængigt producerede amerikanske krimier, for at genkende plotsstrukturen og måden at stykke et "kunstnerisk" alternativ til Hollywood sammen på. På mange måder er "Frozen River" prototypen på en sådan indie-krimi, fordi alt er så usandynlig tykt skåret ud.

     

    Mor med udfordringer

    Oscar-nominerede Melissa Leo spiller alenemoren Ray Eddy, der har store problemer med at få økonomien til at hænge sammen. Hendes to børn på hhv. 5 og 15 år tager god plads op i det slidte mobile home, så moren har kig på en større variant, men pengene rækker ikke helt.

     

    Et god tip: Menneskesmugling

    Skæbnen vil, at hun render ind i singlepigen Lila Littlewolff, der, som navnet antyder, holder til (i sin egen lille campingvogn midt i skoven) i det nærliggende indianske territorium. Lila har et godt tip: Lidt menneskesmugling i bagagerummet af bilen på tværs af isvejen over den tilfrosne flod nær grænsen til Canada giver gode kontanter!

     

    Meget på hjerte

    Instruktør og manusskriptforfatter Courtney Hunt har rigtig meget på hjerte, men desværre serveres de store ideer både utroværdigt og fortænkt. Der er ikke ret meget ved alenemorens pludselige kriminelle løbebane, der giver stof til eftertanke – snarere forekommer det meste en kende ufrivilligt komisk.

     

    En gun frem af dametasken

    Som for eksempel når moren pludselig rager en undersized gun frem fra dametasken og truer Littewolf med sammenbidte tænder. Godt nok har hun noget at forsvare i form af børn og mobile home derhjemme, men ligefrem at risikere alt på et bræt... Det kommer ud af det blå og ligger ikke naturligt for Melissa Leos rollefigur.

     

    Skriger til himlen

    Der er flere tilsvarende eksempler, der i lidt for høj grad skriger til himlen, og som trækker "Frozen River" alt for langt ned under den knagende is, der da heller ikke kan bære de to risikovillige kvinder hele vejen.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2008, USA, Drama, Krimi, Teenagere, Børn på film, Biler på film, 97 min.

    Dansk titel: Frozen River
    Instr: Courtney Hunt Prod: Chip Hourihan, Heather Rae Manus: Courtney Hunt Foto: Reed Morano Klip: Kate Williams Mus: Peter Golub, Shahzad Ismaily
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • AAN - Bedste manuskript
    • AAN - Bedste skuespillerinde (Leo)
    • SUNDANCE - Grand Jury Prize