Save the Tiger (1973)

    En forretningsmand med krigstraumer vil gøre alt for at forlænge sin skrantende virksomhed med en sæson mere.


    EN AF LEMMONS BEDSTE FILM

    Blandt både instruktør John G. Avildsen og skuespiller Jack Lemmons bedste film: "Save the Tiger" er et stilfuldt og roligt fortalt drama, der helt og aldeles centrerer sig om hovedpersonen, Jack Lemmons Harry Stoner, der har problemer med (arbejds)livet.

     

    På kant med loven

    Stoner er chef for et mindre modefirma, men det går ikke særlig godt. Faktisk truer en konkurs, men det er noget, Stoner vil gå langt for at undgå. Også selvom han kan komme på kant med loven. Disse lyssky planer går hans partner, Jack Gilfords Phil Greene, meget på.

     

    Emmer af fortællelyst

    "Save the Tiger" er en rigtig skuespiller-film. Her er ingen større svinkeærinder i fortællestilen, og manuskriptet emmer af lyst til at sætte hoved- og bipersonerne i svingninger. Med sine velskrevne og fænomenalt bittersøde replikker får skuespillerne perfekte betingelser, og Lemmon vandt fortjent en Oscar for sit hovedrolleportræt.

     

    Stort register

    Hans register spænder så uendelig vidt, og rollen giver ham mulighed for at komme helt ud i krogene. Fra det stilfærdigt elskelige, over det delirisk ukontrollerede krigstraumatiserede til det overstressede, virkelighedsfjerne – hvor ingen omkring ham reelt kan nå ham.

     

    Flot 70'er-ramme

    Storbyportrættet (af Los Angeles) giver filmen en flot 70'er-ramme i James Crabes stilrene fotografering. Og så er det værd at bemærke, at her næsten ikke er nogen underlægningsmusik. Blandt birollerne brillerer særligt Jack Gilford, men også Thayer David (som cigarrygende skurk) og William Hansen (som aldrende ansat) bidrager med markante præstationer.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1973, USA, Drama, 100 min.

    Dansk titel: Manden i midten
    Instr: John G. Avildsen Prod: Martin Ransohoff, Steve Shagan Manus: Steve Shagan Foto: James Crabe Klip: David Bretherton Mus: Marvin Hamlisch
    Priser
    • AA - Bedste skuespiller (Lemmon)
    • AAN - Bedste manuskript
    • AAN - Bedste birolleskuespiller (Gilford)
    • GG-N - Bedste film
    • GG-N - Bedste skuespiller (Lemmon)
    • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Gilford)