La petite marchande d'allumettes (1928)

    En fattig pige forsøger desperat at sælge tændstikker på gaden i et nådesløst vintervejr. Snart er hun så desillusioneret, at hun begynder at se syner.


    INGEN VARME HÆNDER

    Der er bestemt noget universelt hjerteskærende over denne stumme kortfilmatisering af H.C. Andersen-eventyret "Pigen med Svovlstikkerne". Jean Renoir og Jean Tédesco koinstruerer, og både det iskolde gadesælgerske-helvede og de efterhånden uundgåelige sult- og kuldeaffødte hallucinationer bliver levendegjort på baggrundt af barndommens velkendte eventyrhistorie.

     

    Ingen kære mor

    Der er ingen kære mor for den fattige pige, som hun desperat forsøger at tjene nogle ganske få mønter på at sælge tændstikker på gaden. Den ene travle type efter den anden ignorerer hende, og snevejret er nådesløst, Snart synker pigen ind i sig selv, ser syner og oplever heraf en række syrede begivenheder.

     

    Forjættende æstetik

    Renoir/Tédescos tilgang til eventyrplottet baserer sig på en simpel og tilsvarende forjættende sort/hvid æstetik, som den flot sættes i bevægelse af fotograf Jean Bachelet. Særligt pigens vågne timer mellem store dalende snefnug indfanger noget af essensen i Andersens eventyr.

     

    Brogede syner

    Den 40 minutter lange kortfilm mister dog i nogen grad sin intensitet, efterhånden som de lange hallucinations-sekvenser – omend kreativt koreograferede – bliver for dominerende og brogede.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1928, Frankrig, Drama, Fantasi, Eventyr, 40 min.

    Dansk titel: The Little Match Girl
    Instr: Jean Renoir, Jean Tédesco Manus: Jean Renoir Baseret på: eventyr af H.C. Andersen Foto: Jean Bachelet
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation