History of the World: Part I (1981)

  Tilbageblik i glimt på menneskehedens historie – fra de første stammer til Den Franske Revolution.


  FATALT UMORSOMT

  Mel Brooks har i en menneskealder været garant for fjollede farcer af absolut svingende kvalitet. Mest vellykket er The Producers (1968), men generelt er der meget langt mellem snapsene.

   

  Kan tælles på ét håndled

  Og i tilfældet "History of the World: Part I" (Part II er efter sigende på tv-trapperne, 2022) kan morsomhederne bogstavelig talt tælles på ét håndled: En fyr i det gamle Rom bærer et armbåndsur, der vel at mærke er et lille timeglas. Ikke at det er lårklaskende hylesjovt, men reelt et af de bedre indslag.

   

  Svært ynkeligt

  Filmen vandt prisen for "Most Painfully Unfunny Comedy" under The Stinkers Bad Movie Awards, og det er faktisk spot on for denne filmoplevelse. Selvom der bestemt ikke er sparet på noget, og komedien fremstår teknisk skarp, så er manuskriptet svært ynkeligt.

   

  Kender ingen grænser

  Mel Brooks spiller sædvanen tro selv hovedrollen / rollerne. Således kan han opleves som hhv. Moses / Comicus / Torquemada / Jacques og kong Louis XVI. I sprøde og flotte kostumer, men i en idoti, der ikke kender grænser.

   

  Drivende politisk ukorrekt

  Enkelte biroller bidrager med en vis komisk sans – bedst er Dom DeLuise som kejser Nero. I øvrigt er meget af "morskaben" igennem historien drivende politisk ukorrekt, komplet med vulgære stereotyper på bl.a. kvinder og bøsser. Det bidrager i det mindste med et par pinde til det tidstypisk underholdende.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023