Himlen är oskyldigt blå (2010)

  En teenagedreng får et sommerjob på en skærgårdsø i Sverige, men hans arbejdsgiver har langt fra rent mel i posen.


  SKÆRGÅRDS-SKÆRMYDSLER

  Umiddelbart hjerteligt svensk sommerdrama om småforelskelser og venskab i skøn skærgårdshygge. Men Hannes Holms ungdomsdrama gemmer på et kriminalplot, der ikke yder filmen meget på positivsiden, i stedet får filmen svært ved at finde sine ben.

  Betonlejlighed i Stockholm
  Teenageren Martin bor i en betonlejlighed i Stockholm med sine forældre. Faderen er alkoholiker, og Martin er meget tæt på at vende noget af al sin aggressivitet udad, da han får tilbudt et sommerjob på et skærgårdshotel.

  Ud i den fri luft
  Ude i den fri luft ligger det i kortene, at Martin kan indhente noget af sin tabte ungdom, men hotellets ejer, Gösta, driver en lyssky forretning, som Martin snart bliver en del af - og hermed medskyldig. Dén dejlige sommer, der lå lige til højrebenet, er forplumret, og Martin befinder sig snart i en suppedas, han kan få svært ved at redde sig ud af igen.

  Velspillet & visuelt elegant
  Velspillet, visuelt elegant og langt hen ad vejen præget af en smittende sommerstemning, har filmen sine øjeblikke af knivskarp intensitet. Særligt i den første halve times tid, der er rendyrket varme og kærlighed mellem solvarme klipper og unge mennesker med lynende blikke.

  Mudret
  Desværre drejer filmen ad krimi-sidesporet og får svært ved at vælge side. Herfra til slutscenen er filmoplevelsen langt mere mudret og kun pletvis reelt forførende. Bedst blandt spillerne er unge Bill Skarsgård som gøgeungen Martin, der har så meget mod på tilværelsen men samtidig ikke det store overblik.

  Åleglat kalkulerende
  Og Peter Dalle som den åleglat kalkulerende Gösta, frygtet af alle som den ukronede konge af skærgårdshotellet.

  Svensk popmusik
  Filmen slipper relativt pænt omkring inddragelsen af svensk popmusik - sammen med den professionelt vellykkede tidsskildring bidrager musikken til det elegante helhedsbillede.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2010, Sverige, Drama, Teenagere, 110 min.

  Dansk titel: Himlen är oskyldigt blå
  Instr: Hannes Holm Prod: Patrick Ryborn Manus: Hannes Holm Foto: Göran Hallberg Klip: Fredrik Morheden Mus: Mattias Bärjed
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • GULDB-N - Bedste skuespiller (Dalle)
  • GULDB-N - Bedste fotografering