Det hemmelighedsfulde X (1914)

  Kort inden marineofficer van Hauen drager i krig, opdager han ved et tilfælde sin kones hemmelige flirt med en tvivlsom greve.


  FARLIG FLIRT

  Teknisk ypperlig og avanceret for sin tid var Benjamin Christensens instruktør- og hovedrolleskuespillerdebut forståeligt dragende i samtiden – og blev en stor succes herhjemme, i hvert fald lige indtil 1. verdenskrig spændte delvist ben for distributionen.

   

  Stadig dragende

  Men "Det hemmelighedsfulde X" er ikke mindre dragende i dag: Den halvanden time lange stumfilm er på mange måder et eklatant mesterstykke, og det er vel at mærke både teknisk og i Christensens egen velproportionerede thriller-historie.

   

  Et tungt hjerte

  Kort inden Christensens marineofficer van Hauen drager i krig og med tungt hjerte må forlade sin familie, opdager han ved et tilfælde sin kones hemmelige "flirt" med den tvivlsomme grev Spinelli. Hvad ægteparret van Hauen endnu ikke ved, er, at sleske Spinelli har en skjult dagsorden.

   

  Den værst tænkelige start på krigen

  For van Hauen er dette den værst tænkelige start på krigen. Han havde ellers set frem til aktiv kamp, men nu er han vred, bitter og tungsindig. At han så ovenikøbet – som følge af grev Spinellis udspekulerede handlinger – havner for en krigsret (hvor farmand er dommer), gør ikke sagen mindre betændt.

   

  Bragede igennem

  Benjamin Christensen må i krigsåret 1914 siges at brage igennem alle standarder og normer for at skabe film. "Det hemmeligsfulde X" udnytter til fulde mediets spæde begrænsninger, samtidig med at han leger med både lys, tekst og spejlinger.

   

  Flot formidlet

  Det er en uhyre veloplagt filmfortælling, der samtidig på en måde er tidløs i sin utroskabs-dramatik, flot formidlet af de dygtige skuespillere. Særligt god er Herman Spiro som den sleske grev Spinelli, men også 15-årige Otto Reinwald er fantastisk som marineofficerens ældste søn, der virkelig lider – men også handler – under farens krise.

   

  Et sug i maven

  En fabelagtig sekvens på Kastellet, hvor sønnen bl.a. kravler under en bro for at komme ind ad et vindue, udnytter storbylokaliteterne, så det giver et helt sug i maven. Tilbage på nethinden står også de ætsende smukke silhouetter mod den gamle mølle på aftenhimlen.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022