Pretty Baby (1978)

    12-årige Violet vokser op på et bordel i New Orleans i 1917. Snart er det hendes tur til at få "popped her cherry".


    FLOT, VOVET DRAMA

    Blandt Louis Malles første internationale film finder vi den både pikante, vovede og grænsesøgende "Pretty Baby", der uden blusel går i flæsket på den i 1917 manglende forståelse for, hvornår et barn stadig er et barn.

     

    Popped her cherry

    12-årige Violet er vokset op på et bordel i New Orleans. Her er hendes mor en af de populære hookers, og det mere end ligger i luften, at Violet snart selv snart skal have popped her cherry. Der afholdes lynauktion på bordellet: Højestbydende herre får en privat-session med pigen.

     

    Konstant odør af rovdyrbur

    For Violet er det i grunden blot naturligt... hun har aldrig oplevet andet end et rend af mænd og en konstant odør af rovdyrbur – og ingen af de voksne lægger sig da heller imellem pigebarnets debut på skibsbriksen.

     

    På egne, vaklende ben

    Samtidig vil moren prøve lidt andre facetter af tilværelsen af, og hun stikker af med sin nye mand. Det efterlader Violet på egne, vaklende ben – men "heldigvis" står en moden og dannet herre klar til at gifte sig med hende.

     

    En modig film

    Set med nutidens (hysteriske) briller vil "Pretty Baby" for nogen være meget over stregen. "Det kan man da ikke vise!" Jo, heldigvis – hvis man har modet til det, og dét havde Malle her i 1978.

     

    Mindeværdigt flot

    For resultatet af anstrengelserne er en både tankevækkende og mindeværdigt flot, historisk film om en lille verden (bordellet) i den store verden. Faktisk kommer vi ikke ret meget uden for horehusets fire vægge, og det fordrer hermed en velvoksen dirigentstok ikke at forfalde til tør kulissedramatik.

     

    Brænder igennem

    Her hjælper en yderst troværdig scenografi, et udsøgt arbejde med kostumer og en række blændende skuespillerpræstationer "Pretty Baby" på vej. Især Brooke Shields må siges at brænde igennem i det alt andet lige betændte pigeportræt.

     

    Anmassende jazz

    Meget af filmens jazz-musik springer ud af selve handlingen, idet huset har en sort pianist, der sørger for at sætte mændene i den rette stemning. Men desværre fortsætter musikken også udenom handlingen – og det gør den efterhånden alt for anmassende.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1978, USA, Drama, Historie, Coming of Age, Børn på film, Teenagere, 110 min.

    Dansk titel: Pretty Baby
    Instr: Louis Malle Prod: Louis Malle Manus: Polly Platt Foto: Sven Nykvist Klip: Suzanne Fenn Mus: Jerry Wexler
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • AAN - Bedste musik
    • CAN-N - Palme d'Or-nominering
    • CAN - Technical Grand Prize