Le diable probablement (1977)

    Teenageren Charles har ondt i livet – erfarer han – og han og vennerne kan ikke forlige sig med tilværelsens ulidelige konformitet.


    OMSTREJFENDE HUNDE

    Vi må støve Kant-bogsamlingen af for at finde en fyldestgørende ramme til Robert Bressons teenagedrama "Le diable probablement". For hvad er det lige, der sker gennem halvanden times "dans" med liv og død? For teenageren Charles og hans venner er der tale om formålsløs formålsrettethed.

     

    Omstrejfende hunde

    Med andre ord: Omstrejfende hunde, der gennem formålsløs autonomi i storbyens gader og stræder ihærdigt forsøger at kloge sig på tilværelsens ulidelige lethed. Problemet er bare, at hverken politik, religion – eller for den sags skyld psykoanalyse – siger dem en rygende fis... og så kan man vel ligeså godt gøre en ende på det hele, før man overhovedet har udviklet en voksen fornuft?

     

    Sløvsind og uvidenhed

    De unge indser altså med sløvsind, uvidenhed og fugt bag ørerne, at verden er et slet sted at være, og det er så meningen, at modtageren af Bressons "ulykkelige kærlighedsforhold" skal købe denne præmis.

     

    Trods alt passabelt

    Man skal mindst være high brow-cineast for at kunne omfavne dette blændværk (R.W. Fassbinder var bl.a. helt oppe at ringe i forbindelse med filmens visning på Berlin Filmfestivalen.) Vi andre nøjes med at glæde os over den rolige, musikløse fortællestil, en lille håndfuld nærved intense scener og et trods alt passabelt spil fra de mange amatørskuespillere.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1977, Frankrig, Drama, Teenagere, 95 min.

    Dansk titel: Djævelen måske
    Instr: Robert Bresson Prod: Stéphane Tchalgadjieff, Daniel Toscan du Plantier Manus: Robert Bresson Foto: Pasqualino De Santis Klip: Germaine Artus Mus: Philippe Sarde
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BERLIN - OCIC Award
    • BERLIN - Special Jury Prize
    • BERLIN - Interfilm Award
    • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering