Es geschah am 20. Juli (1955)

    Attentatforsøget mod Adolf Hitler den 20. juli 1944 mislykkedes, og det fik alvorlige konsekvenser for de implicerede.


    FORBILLEDLIGT HISTORISK DRAMA

    Film om attentatforsøget 20. juli 1944:

    Es geschah am 20. Juli (1954)

    Stauffenberg (2004)

    Valkyrie (2008)

     

    Nærmest sideløbende med Hitler-dramaet Der letzte Akt (1955) (om Hitlers sidste tid i førerbunkeren i Berlin) skabte G.W. Pabst dette fascinerende, enkle og doseret-æstetiserede krigsdrama om attentatforsøget på "Føreren" i Wolfsschanze den 20. juli 1944 – den første om emnet.

     

    Uden omsvøb

    Uden omsvøb, i troværdige (og næsten samtidige; 1955) kulisser og i en fortælling fuldt ud på ærlighedens og nærværets præmisser kommer vi tæt på begivenhederne, der havde den modige Oberst Graf v. Stauffenberg i centrum.

     

    Alvorlige konsekvenser

    Hvis krigen skulle vende, før alt var tabt, måtte Adolf Hitler dræbes. Så enkelt var det for nogen, men attentatforsøget mislykkedes, og det fik selvsagt alvorlige konsekvenser for de implicerede.

     

    Emmer af autenticitet

    Æstetikken i Pabsts genfortælling er uhyre delikat. De sort/hvide billeder emmer af autenticitet, bl.a. som følge af de troværdige kulisser og bygninger – som oftest lækkert vinklede og lyssatte. Og langt det meste af dramaet er fritaget for underlægningsmusik, yderligere en enormt væsentlig nærværs-faktor.

     

    Ikke hverdagskost

    Filmen kaldes nogle steder for semi-dokumentarisk, hvilket må siges at være lidt af en tilsnigelse. Dette syn må nok komme ud af det faktum, at genfortællingen af krigens virkelige begivenheder i Tyskland ikke var hverdagskost så relativt tæt på afslutningen af de afmægtige år.

     

    På besøg hos Goebbels

    Der var stadig nationale retsriktioner, da Pabst drejede sit drama, hvilket bl.a. begrænsede brugen af hagekors i billedet. Men vi får stadig store mængder autenticitet ud af billederne og er således "på besøg" hos Goebbels i Propaganda-ministeriet (her han man endda for en gangs skyld fundet en skuespiller, der af statur og udseende ligner propagandaministeren ret godt.)

     

    Fuld af indlevelse

    Skuespillet er beundringsværdigt fuld af indlevelse og renset for melodramatik. Det må komme ud af Pabsts ønske om nærhed og virkelighed i synet på de historiske begivenheder.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1955, Tyskland, Krig, Krigsdrama, Historie, Biografi, 75 min.

    Dansk titel: Attentatet
    Instr: Georg Wilhelm Pabst Prod: Jochen Genzow, Franz Seitz Manus: Werner P. Zibaso, Gustav Machatý Foto: Kurt Hasse Klip: Herbert Taschner Mus: Johannes Weissenbach