Valkyrie (2008)

  En modig tysk oberst med et indædt had til Adolf Hitler iværksætter et attentat, der skal gøre det af med lederen.


  LIGE VED OG NÆSTEN

  Film om attentatforsøget 20. juli 1944:

  Es geschah am 20. Juli (1954)

  Stauffenberg (2004)

  Valkyrie (2008)

   

  Denne amerikansk-tyske ko-produktion graver endnu engang dybt i de nazistiske historiebøger, denne gang dog med udgangspunkt i det perspektiverende faktum, at der under krigen også fandtes højtstående partifæller, der ønskede Hitler død.

  Fikse fortællergreb
  At Tom Cruise aldrig i nogen rolle vil kunne agere troværdig helt er en sag for sig, men også i Bryan Singers iscenesættelse udebliver meget af troværdigheden, da fokus primært er på fikse narrative kunstgreb.
   

  Kørt træt i Hitler

  Cruise spiller hovedrollen som nazi-obersten Claus von Stauffenberg, der er kørt træt i Hitlers sikre kurs mod Europas undergang. Han ønsker lederen død. Sammen med en gruppe øvrige "forrædere" planlægger han således at placere en bombe under et møde, hvor han har mulighed for at komme helt tæt på Hitler. Historiebøgerne har fortalt om udfaldet på forhånd.

  Evig brummen
  En flot og nøjagig visuel iscenesættelse er filmens store plus, men på lydsiden vælges evigt brummende lyddesign samt potent filmmusik med elementer af elektronisk rytmik.
   

  Vanligt sammenbidt Cruise

  Tom Cruises vanligt sammenbidte udstråling opleves lidt som en fis i en hornlygte til så fast en karakter som Stauffenberg. Så er der trods alt mere elegance over britiske skuespillere som Kenneth Branagh og Tom Wilkinson, selvom det alle dage har virket generende med disse ikke-tyske spillere i roller som meget tyske militærfolk.

  Gebrokkent tysk
  Instruktøren kommer fra start kejtet ind i "sprogbarrieren", idet han lader Cruise læse op fra sin dagbog - på gebrokkent tysk. Herefter fades der over i amerikansk, og her bliver vi filmen ud, til tonerne af John Ottmans stort anlagte musik. Ottman er i øvrigt også klipper på filmen.
   

  Mere Stauffenberg

  En tysk tv-filmatisering af samme stof synes på mange måder ligeså god, om end selvfølgelig på et noget mere beskedent budget: Stauffenberg (2004).  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024