Wildlife (2018)

    14-årige Joe bliver ufrivilligt vidne til sin mors aparte reaktionsmønstre, da farmand rejser væk i et job som brandmand.


    GODE DEBUTANT-TAKTER

    Skuespilleren Paul Danos instruktørdebut er på mange måder både raffineret, moden og elegant. "Wildlife" er et kammerspil med fokus på nærhed og store følelser - især den dybe frustration, som 14-årige Joes mor gennemlever.

     

    Et betændt drama

    Hermed er Joe også gidsel i et tiltagende betændt drama, hvor de voksne tér sig som pattebørn, mens knægten blot kan se vådøjet og uforstående til. Det er barske løjer, og i udkantsflækken ved foden af de smukke bjerge er der bare ikke ret mange muligheder for at slippe væk.

     

    Ubalanceret

    Det tunge drama vejer meget i filmoplevelsen, også for meget, og det vikler Paul Danos debut-bestræbelser lidt for meget ind i en ond cirkel. For selvom der er lyn i øjnene, autenticitet og masser af identikation (med særligt drengen), er vægten i fortællingen ubalanceret.

     

    Blændende teenagespil

    Blændende spil af Ed Oxenbould som drengen Joe redder meget på troværdighedskontoen, ligesom Bill Camp skaber et magisk rum om sin lille Warren Miller-birolle - en mærkværdig sidefigur i Joe (og morens) liv.

     

    Sekvenser uden musik

    I det hele taget er spillet rigtig pænt, ligesom det er et stort plus, at underlægningsmusikken er kontrolleret i relativt stram snor. Således er der lange, skønne sekvenser helt uden musik - hvor dramaet og dets tiltagende vanvid er fuldt ud overladt til tilskueren.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2018, USA, Drama, Teenagere, Coming of Age, 105 min.

    Dansk titel: Wildlife
    Instr: Paul Dano Prod: Paul Dano, Andrew Duncan, Jake Gyllenhaal, Riva Marker Manus: Paul Dano, Zoe Kazan Baseret på: bog af Richard Ford Foto: Diego García Klip: Louise Ford, Matthew Hannam Mus: David Lang
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • CAN-N - Golden Camera-nominering
    • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering