Havregrød til Egon (1995)

  Hjemmehjælpere fra Valby Socialcenter hjælper klienter med sygdomme, sindslidelser - eller bare gamle mennesker.


  HJÆLP HJEMME

  + PLUS: ærlighed | fortællestil | fluen-på-væggen
  -MINUS: -

   

  Som en slags efterfølger til Et glas vand til Johnie (1994) fortsætter DR-dokumentaristen Lars Engels her sin fortælling om Valby Socialcenter midt i 1990'erne. Hvor "Johnie" foregik i selve socialcentret, rykker vi i "Egon" med hjem til klienterne.

   

  Ærligt og ufiltreret

  Og det kommer der samme herligt ærlige og ufiltrerede dokumentarisme ud af: Klienterne har mange unikke behov, som hjemmehjælperne forsøger at imødekomme efter bedste evne. Men det er især svært, hvis bitterhed eller modvilje spiller en hovedrolle.

   

  Havregrød i sofaen

  Flere af klienterne er ældre borgere, der har brug for rengøring, indkøb og lidt madlavning. Heraf dokumentarens titel: Gamle Egon ligger i sin sofa i lejligheden og har bestemt ikke meget til overs for hjemmehjælperens evner til at fabrikere den helt rette havregrød. Samtidig har et hjemmelavet iltapparat i næsen - baseret på en akvarie-ilter!

   

  En varm hånd

  Så gælder det om at forsøge at tage bitterheden med et smil. Andre steder kan en varm hånd og trøstende ord være guld værd, ikke mindst hjemme hos den yngre mand, som vi må formode har AIDS i udbrud.

   

  Fascinerende scener

  En serie fascinerende scener fra hverdagslivet bag de mange lejlighedsvinduer. Hvert og et gemmer på en skæbne, og vi bliver for en stund inviteret med ind. Vi kommer også hjem til Johnie, titelfiguren fra "forgænger"-dokumentaren.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1995, Danmark/TV, Dokumentar, 55 min.

  Dansk titel: Havregrød til Egon
  Instr: Lars Engels Prod: Preben Wilhjelm Manus: Lars Engels Foto: Lars Schou Klip: Søren Lyngsgaard
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation