The Broken Circle Breakdown (2012)

  Et countrymusikalsk par får vendt op og ned på tilværelsen, da deres 7-årige datter får konstateret cancer.


  SORGENS AFGRUND

  Prisbegavet og publikumselsket hollandsk/belgisk film, der vil helt tæt på sygdom, sorg og afmagt, men forfalder til det uklædeligt melodramatiske, hvor ægtheden preller af som på en nanobehandlet overflade.


  Det ku’ ha’ været så godt..
  Det kunne ellers have været så godt: Historien lægger op til det mentalt nervebetonede i et set up, der er langt fra mainstream: Et smaskforelsket par producerer en datter og bor på et spændende, alternativt landsted.

  Stort kørekort til banjo
  Han, Didier, er countrymusiker med stort kørekort til banjo. Hun, Elise, har sin egen tattoo-salon i byen med egen hud som udstillingsvindue.

  Parforhold på prøve
  Efter et emmende hedt samleje i Didiers pick-up truck burde nyheden om et barn på vej ikke komme som et chok, men alligevel kræver det omstilling, og parforholdet sættes for første gang på prøve.

  Datteren bliver syg
  Syv år senere kæmper Didier og Elise imidlertid med langt værre sorger, da datteren får konstateret en alvorlig cancer, der sender hende i kemo, og udsigterne er efterhånden dårlige. Nu stikker krisen forståeligt meget dybt, og særligt Elise synes at forsvinde dybt ned i en depression, der kan ende fatalt.

  Susanne Bier-stil
  Der er lidt Susanne Bier over Felix van Groeningens iscenesættelse: Udviklingerne kan have den samme tendens til tyk overdramatisering, som vi bl.a. ser det i Hævnen (2010).

  Appellerer til USA
  Og ligesom Bier er blevet hyldet for denne fortællestil - ikke mindst i Hollywood og i kraft af en Oscar - blev van Groeningens film også nomineret til samme statuette: Måden at fortælle historie på appellerer til den amerikanske livsstil.

  Amerikansk dagsorden
  Der er da også en mere eksplicit amerikansk dagsorden i "The Broken Circle Breakdown", i og med at der spilles og synges countrymusik, og det elskende/hårdt prøvede par er i det hele taget solgt til den vestlige stormagt.

  Vreden vendes udad
  Det ændrer sig imidlertid radikalt, da Didier i sin svære sorgproces pludselig vender sin vrede udad mod George Bush og USA - samt religion på verdensplan - i en af filmens mest aparte usandsynlige scener på netop en scene; og for fuld sal!

  Spring i tid og sted
  Spring i tid og sted er gennemgående for hele filmen: Lige fra begyndelsen udfordres vi af før, nu og om lidt. Og det hjælper ikke til at forme mere ægthed, spænding og vemod.

  Kæntringsfare
  Filmoplevelsen som helhed er mere broget end betagende. De nævnte slagsider udgør konstant kæntringsfare, men samtidig er der en grundsubstans i det sørgelige hovedtema, der holder filmen på en form for ret køl.

  Underlægningsbanjo
  Er man til countrymusik, er man sikkert solgt. Men uanset musikalske præferencer kan man kun ærgre sig over, at langt det meste af handlingen er underkastet underlægningsbanjo - som for at understrege, at filmen spiller på hjertets dyrebare strenge. Størst gennemslagskraft blandt skuespillerne har Johan Heidenbergin i sit portræt af den temperamentsfulde Didier.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2012, Belgien, Holland, Psykologisk drama, Romantik, Musik, Børn på film, 111 min.

  Dansk titel: The Broken Circle Breakdown
  Instr: Felix van Groeningen Prod: Dirk Impens Manus: Carl Joos, Felix van Groeningen Baseret på: skuespil af Johan Heldenbergh Foto: Ruben Impens Klip: Nico Leunen Mus: Bjorn Eriksson
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste udenlandske film
  • BERLIN - Label Europa Cinemas
  • BERLIN - Panorama Audience Reward
  • BD-N - Bedste ikke-amerikanske film