Conspiracy (2001)

  En gruppe topnazister mødes under krigen i Haus am Grossen Wannsee ved Berlin for at diskutere "Den endelige løsning" i forhold til Europas jøder.


  HISTORISK GYS

  + PLUS: location | ingen musik | spil | nerve | troværdig
  -MINUS: -

   

  Vellykket tv-film: "Conspiracy" fortæller - uden unødvendig indpakning - det virkelige livs historiske gyser, der fandt sted i Haus am Grossen Wannsee i 1942: Her besluttede en række topnazister, hvad man skulle gøre med Europas jøder - den såkaldte "Endelige løsning".

  Præcis gengivelse
  Optaget on location er standarden sat fra start. En præcis og hårrejsende gengivelse af et af historiens mest ondsindede møder: Filmen træder i karakter ved sit fravær af glamour og virkemidler.

  Stærke præstationer
  Man kunne selvfølgelig have ønsket at se tyske skuespillere i nazi-rollerne, men det engelsktalende hold præsterer stærkt, at man næsten glemmer den sproglige problematik.

  "Bare en beslutning"
  Begivenhederne former sig efter mødets dagsorden, tørt og upåvirket ledet af Kenneth Branagh i rollen som Reinhard Heydrich. I filmen stråler en stemning af, at dette er et møde som de fleste andre - det er ’bare’ en politisk beslutning.

  Overfladisk alvor
  Det er klart en fordel af kende de forskellige højtstående mænd om det ovale bord. Hermed bliver historien endnu mere gruopvækkende. Men tilskuere uden indblik i den historiske kontekst kan sagtens følge med - i en film, der er præget af en særlig overfladisk alvor, der helt troværdigt tager pulsen på nazisternes syn på jøderne. Stanley Tucci er jordnært iskold som Adolf Eichmann. Filmen er helt fritaget for underlægningsmusik.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2001, Storbritannien, Krigsdrama, Biografi, Drama, Krig, 96 min.

  Dansk titel: Conspiracy (tv)
  Instr: Frank Pierson Prod: Nick Gillott Manus: Loring Mandel Foto: Stephen Goldblatt
  Priser
  • GG - Bedste tv-birolleskuespiller (Tucci)
  • GG-N - Bedste tv-film
  • GG-N - Bedste tv-skuespiller (Branagh)