Open Water (2003)

  Et ungt par bliver glemt af et dykkerhold på åbent hav og driver nu omkring i hajfyldt vande time efter time.


  BØLGEGYS

  Sammenhængende film:
  Open Water (2003)
  Open Water 2: Adrift (2006)

  Open Water 3: Cage Dive (2017)


  Bemærkelsesværdigt virkningsfuld og enkelt konstrueret åbent hav-thriller: "Open Water" fungerer hårrejsende flot i sin hjemmevideoagtige lavbudgets-udstråling.

  På åbent hav
  Det unge par, Susan og Daniel, er på ferie sammen og tager glad ud på det åbne hav på et hurtigt dykkereventyr med guides.

  Nysgerrige hajer
  Men noget går galt i optællingen, da båden vender snuden hjemad igen, og Daniel og Susan efterlades nu mutters alene på åbent hav og blandt lidt for nysgerrige hajer.

  Primitivt udseende
  Til at begynde med kan man ikke rigtig gennemskue filmens primitive udseende: hvorfor skal det hele se så amatøragtigt ud?

  Bevidst underspillet
  Men ret hurtigt mærker man, at dette udtryk netop giver mening - og efterhånden som dramaet kommer til at udspille sig på åbent hav, mærker man omvendt ikke meget til formen, netop fordi den er bevidst og begavet underspillet.

  Universelle frygttemaer
  "Open Water" spiller på universelle frygttemaer og udnytter dem med meget stor virkning. At drive omkring uden mål og med i timevis på åbent hav bør være hårrejsende blot at tænke på for de fleste.

  Alt det man ikke kan se
  Og alt det man ikke kan se under sig, fx tiltagende sultne hajer, sætter prikken over det i forvejen stivnede i: Susan og Daniel klynger sig til et spinkelt håb om at blive fundet.

  Hajer på hjemmebane
  Broderparten af fortællingen er overladt til havets egne luner og er således i vid udstrækning fritaget for stemningsdikterende musik. Og hajerne gøres ikke til skurke. De er bare på hjemmebane.

  Flydende roller
  Virkningen opnås enkelt og formidles stærkt at Blanchard Ryan og Daniel Travis i de flydende roller - filmen er i øvrigt baseret på virkelige hændelser.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2003, USA, Gyser, Drama, Thriller, Dyr på film, Skibe på film, 79 min.

  Dansk titel: Open Water
  Instr: Chris Kentis Prod: Laura Lau Manus: Chris Kentis Foto: Chris Kentis, Laura Lau Klip: Chris Kentis Mus: Graeme Revell
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation